Головна » Архів матеріалів

Коли Ірод був царем Іудейським, жив один священик на ім'я Захарія. Дружина його називалася Єлисавета. Захарія і Єлисавета були праведні і дотримувалися всіх постанов Господніх. Вони обидва вже були похилого віку і не мали дітей, оскільки Єлисавета була безплідною.

Одного разу, коли Захарія служив при храмі, йому дісталося між священиками увійти в святилище на кадіння. Під час кадіння в святилище раптом з'явився Ангел і став по праву сторону жертовника. Побачивши Ангела, Захарія зніяковів, і страх напав на нього. Ангел сказав йому: «Не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і дружина твоя Єлисавета сина породить тобі, ти ж даси йому ймення Іоанн. І він буде на радість та втіху тобі, і з його народження багато-хто втішаться. Бо він буде великий у Господа, ні вина, ні п'янкого напою не питиме, і наповниться Духом Святим ще з утроби своєї матері. І багато синів із Ізраїля він наверне до їхнього Господа Бога.» (Луки 1:13-16)

Уже в утробі Єлисавети Іоанн зрадів Месії, ... Читати далі »


Переглядів: 2151 | Додав: leonc | Дата: 07.07.2011 | Коментарі



Апостол Юда брат ГосподнійАпостол Юда брат Господній

2 липня (19 червня) - пам'ять апостола Юди, брата Господнього по плоті

Святий апостол Юда, з числа 12-ти учнів Христових, походив з роду царя Давида та Соломона, був сином праведного Йосипа Обручника від його першої дружини.

Святий апостол Іоанн Богослов в своєму Євангелії пише: "Навіть і брати його не вірували в нього" (Іоанна 7:5). Святитель Феофілакт, архієпископ Болгарський, пояснює ці слова так: на початку земного служіння Господа Ісуса Христа сини Йосипа, у тому числі і Юда, не вірили в Його Божественну сутність. Переказ свідчить, що, коли праведний Йосип Обручник, повернувшись з Єгипту, став ділити між синами землю, що належала йому, він побажав виділити частину і Христу Спасителю, народженому надприродньо та нетлінно від Пречистої Діви Марії. Брати чинили опір цьому, і тільки старший з них, Яків, прийняв Христа Ісуса в спільне володіння своєю часткою і за це був названий братом Господнім. Пізніше Юда повірив в Христа Спасителя як очікуваного Месію, всім серцем звернувся до Нього і був обраний Ним у число найближчих 12-ти учнів. Але, пам'ятаючи свій гріх, апостол Юда вважав себе негідним називатися братом Божим і в своєму соборному посланні іменує себе лише братом Якова.

Святий апосто ... Читати далі »


Переглядів: 2167 | Додав: leonc | Дата: 02.07.2011 | Коментарі



Свята Трійця… Сюжет розкриває сутність самого явлення Святої Трійці, яке сталося у п'ятдесятий день після воскресіння Христового. Три особи єдиного Бога являють себе у цей день. На апостолів сходить Бог Святий Дух, Якого посилає Бог Син і Який походить від Бога Отця.


Переглядів: 1039 | Додав: leonc | Дата: 12.06.2011 | Коментарі



Вознісся Ти у славі, Христе Боже наш
радість сотворивши учням
обітницею Святого Духа
утвердивши їх Своїм благословенням,
що Ти є Син Божий, Визволитель світу.
Вознесіння Господнє
Вознесіння Господнє

Назва свята відображає суть події - це Вознесіння на Небо Господа нашого Ісуса Христа, завершення Його земного служіння. Ця подія відзначається завжди в 40-й день після Великодня, у четвер 6-го тижня після Пасхи.

Число 40 - не випадкове. У всій Священній історії це був час закінчення великих подвигів. За законом Мойсея у 40-й день немовлята повинні були приноситися батьками в храм, до Господа. І тепер в сороковий день після Воскресіння, як би після нового народження, Ісус Христос повинен був увійти в небесний храм Свого Отця, як Спаситель людства.

Православна Церква згадує цього дня євангельські події пов'язані з останнім моментом перебування Христа на землі після Його світлого Воскресіння.

Вознесіння Господнє - це одне із парадоксальних свят, коли незрозуміло, чому це свято. Хіба може бути розлука святом? Хіба могли учні Христа радіти розставанню з Ним?

Не Христос не хотів перебувати з апостолами навіки, а світ, що ненавидить Христа, не міг вмістити перебування в ньому Христа ... Читати далі »


Переглядів: 4098 | Додав: leonc | Дата: 02.06.2011 | Коментарі



святитель Миколай Чудотворець
святитель Миколай Чудотворець

З поміж великих святих угодників Божих святитель Миколай Чудотворець користується особливою любов`ю нашого народу. Чудотворця знають і шанують Схід і Захід, і всі кінці землі.

Усе життя св. Миколая - це нескінченні благодіяння і чудеса, подані стражденному людству. Свята Церква прославляє Миколая Чудотворця як мудрого правителя, вгамівника спраглих, швидкого помічника усім, хто опинився в біді та скорботах. Він рятував потопаючих, визволяв полонених, відводив смертну кару від невинних, зціляв багатьох людей: повернув зір, виправив кульгавість, дав мову німим. Вивів багатьох з убозтва й злиднів, подав їжу голодним, був помічником нужденним і теплим заступником. Він швидко з`являється скрізь, де потрібна його допомога. І нині він приходить до тих, хто кличе його допомогти і заступити від біди. Чудес його не злічити. Усе життя Чудотворця було позначено любов`ю до ближнього. Навіть смерть не перервала його благодатних справ, його чудеса звершаються повсякчас.

Народився св. Миколай у 257 році по Різдву Христовому в Малій Азії, у мірлікійському місті Патарі, у родині Феофана і Нонни, людей благородних і заможних, які вирізнялися добропорядністю й милосердям до бідних. Довго його бать ... Читати далі »


Переглядів: 3445 | Додав: leonc | Дата: 22.05.2011 | Коментарі



Запевнення Фоми
Запевнення Фоми

З давніх часів восьмий день після Пасхи, як закінчення Світлої седмиці, святкувався особливо, складав як би заміну Пасхи, тому і названий Антипаскою, що значить замість Пасхи. У цей день оновлюється пам'ять Воскресіння Христового, тому Антипасхи називається ще тижнем оновлення. Оскільки оновлення воскресіння Ісуса Христа було особливо ради апостола Фоми, який не був присутній при подіях Воскресіння Спасителя і не вірив у це, то саме йому і були явлені докази Воскресіння. У зв'язку з цим день цей іменується ще і Фоминим. Церква надає цій події особливе значення. Своїм появом апостолові Фомі, воскреслий Господь запевняє, що Він мав по Воскресінні не уявну, примарну плоть, а дійсно пречисту, яку сприйняв від утроби Пресвятої Богородиці, з якою був прибитий до хреста і на якій залишилися від того, навіть по Воскресінні, рани.

Святий апостол Фома був родом з галілейського міста Пансади і займався рибальством. Почувши благовістя Ісуса Христа, він все залишив і пішов за Ним. Апостол Фома входить до числа 12 учнів Спасителя - святих апостолів.

За свідченням Святого Письма, святий апостол не повірив розповідям інших учнів про Воскресіння Ісуса Христа: "Коли на руках Його знаку відцвяшного я не побачу, і пальця свого не вкладу до відцвяшної ... Читати далі »


Переглядів: 1486 | Додав: leonc | Дата: 01.05.2011 | Коментарі



Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав
і тим, що у гробах, життя дарував.

Воскресіння Господа Ісуса Христа
Воскресіння Господа Ісуса Христа

ВЕЛИКДЕНЬ - це головне свято церковного календаря, присвячене реальній історичній події і, разом з тим, превеликій таїні Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Радість великодня - це радість про перетворення (зміну) всього нашого життя в життя нетлінне. У день Великодня ми святкуємо перемогу Життєдавця Христа над смертю. Наш Спаситель переміг зло і темряву, а тому так тріумфально-радісне пасхальне богослужіння нашої Православної Церкви. «Великдень, двері райські нам відкриваєш», - співаємо ми в святковому Великодньому каноні.

Під час Свого земного життя Христос неодноразово говорив про Себе як про носія життя і воскресіння. Але зміст цих слів не був зрозумілий навіть апостолам. Лише у смерті та воскресінні Христа відкрилася учням істина про Нього як про Владику Життя. Ті страшні євангельські події збіглися з іудейським святом Великодня, а Сам Спаситель уподібнився невинному ягняті, заколюваному за звичаєм перед початком свята. Бог приніс себе в жертву світу, Владика життя і Переможець смерті простягнув руку допомоги гинучому в гріхах людству ... ... Читати далі »


Переглядів: 3135 | Додав: leonc | Дата: 24.04.2011 | Коментарі



Зішестя в пекло
Зішестя в пекло

У цей день Православна Церква згадує поховання Тіла Ісуса Христа та Його зішестя в пекло.

Знявши з Хреста і обвивши плащаницею із пахощами, за звичаєм іудеїв, Йосип і Никодим поклали пречисте Тіло Господа в новому кам'яному гробі Йопивому саду, що знаходився недалеко від Голгофи. До дверей гробу понаклали великий камінь. При похованні Ісуса Христа була присутня Марія Магдалина та Марія, мати Йосієва.

А первосвященики та фарисеї знали, що Ісус Христос пророкував про Своє воскресіння, але - не вірячи цьому пророцтву і побоюючись, щоб апостоли не викрали Тіло Ісуса Христа і не сказали народові: Він із мертвих воскрес, - в суботу випросили у Пилата військову варту, приставили до гробу і самий вхід запечатали (Мт. 27:57-66; Мк. 15:42-47; Ін. 19:39-42), і тим доставили істині нове підтвердження.

Святитель Іоанн Златоуст пише: «Христос покладений був у новому гробі, в якому нікого раніше не було покладено, щоб воскресіння не могло бути приписано кому-небудь іншому, хто разом із ним лежав; щоб учні, по близькості цього місця, легко могли прийти і бути глядачами того, що трапилося, і щоб свідками поховання були не тільки вони, а й вороги. Те, що був опечатаний гріб і приставлена варта з воїнів, це дійсно з їх боку бу ... Читати далі »


Переглядів: 1813 | Додав: leonc | Дата: 23.04.2011 | Коментарі



Терновий вінок

У Велику п’ятницю Церква згадує неправедне осудження Синедріоном і Пилатом Господа Ісуса Христа, Його страждання, розп’яття на хресті, смерть і покладання Його тіла в гріб, зішестя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, які з вірою чекали Його пришестя, а також введення розбійника в Рай.

Ранок Великої п’ятниці... Христос після тривалих допитів, насмішок, знущань стоїть перед Пилатом. Він виснажений у цілковитій покорі очікує уже давно відомого вироку. Пилат, не зважаючи на розуміння невинності Праведника, на вмовляння дружини, на свою совість, піддається тискові первосвящеників, книжників, законовчителів, народу і підписує смертний вирок Тому, Хто Сам є Життям.

Життя засуджують до смерті! Страшна мить людського безумства, злоби, ненависті...

Спаситель пройшов Свій смертельний голгофський шлях від початку  ... Читати далі »


Переглядів: 3814 | Додав: leonc | Дата: 22.04.2011 | Коментарі



Тайна вечеря
Тайна вечеря

У п'ятий день після входу Господнього в Єрусалим, значить у на наш четвер, (а в п'ятницю ввечері належало заколоти пасхальне ягня), учні спитали Ісуса Христа: "Де хочеш, щоб ми приготували пасху спожити Тобі?" Ісус Христос сказав їм: "Ідіть у місто Єрусалим; там ви зустрінете людину, що несе глечик води, ідіть за ним аж до дому і скажіть господареві: Учитель питає: Де світлиця (кімната), в якій Я справлятиму Пасху з учнями Моїми? Він покаже вам велику прибрану світлицю: там приготуйте паску". Сказавши це, Спаситель послав двох учнів своїх Петра та Івана. Вони пішли, і все виповнилося так, як сказав Спаситель, і приготували Пасху. Увечері того дня Ісус Христос, знаючи, що Він буде відданий в цю ніч, прийшов з дванадцятьма апостолами Своїми в приготовану світлицю. Коли всі посідали за стіл, Ісус Христос сказав: "Я дуже бажав спожити з вами цю Пасху, перш ніж муки матиму, тому що, кажу вам, вже не буду її споживати, поки вона не сповниться в Царстві Божому". Потім встав, зняв з Себе верхній одяг, підперізався рушником, налив в умивальницю води і почав умивати ноги учням і обтирати рушником, яким був підперезаний.

Умивши ноги учням, Ісус Христос надів одяг Свій і, засів знову і сказав їм: "знаєте ви, що Я зробив вам? Ось, ви кличете мене Учителем ... Читати далі »


Переглядів: 4644 | Додав: leonc | Дата: 21.04.2011 | Коментарі


« 1 2 3 4 5 6 7 ... 10 11 »
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google