Таїна Євхаристії

Ієрей Олег Давидєнков

Встановлення таїни Євхаристії

Таїна Євхаристії була встановлена Господом Ісусом Христом на Тайній Вечері (Євангеліє від Матвія 26:26-28, Луки 22:19-20). Як на предустанову таїни можна вказати на слова Спасителя з Його бесіди про хліб небесний, яка була виголошена у капернаумскій синагозі (Євангеліє від Іоанна 6:51, 53-56).

Євхаристія як таїна

Євхаристія є таїна, у якій хліб і вино перетворюються Духом Святим у справжнє Тіло і в істинну Кров Господа Ісуса Христа, а потім віруючі долучаються їх для найтіснішого єднання з Христом в життя вічне. Речовиною таїни є хліб і вино. З VI століття, з часу Юстиніана I Великого, у вино додається також деяка кількість теплої води. Чинопослідування таїни Євхаристії - вся Літургія, яка є єдиним і нероздільним священнодійством. У самій Літургії особливе місце займає Євхаристійний канон, а в євхаристійному каноні особливе значення має епіклеза - закликання Духа Святого на Церкву, тобто на євхаристійні збори і на запропоновані Дари. Епіклезу не можна виривати з усього чинопослідування, і вона з точки зору православного вчення про таїни не є тайнотворючою формулою в її латинському розумінні.

Перетворенн хліба і вина в таїні Євхаристії

Перш ніж говорити про те, як святі отці розуміли перетворення хліба і вина в таїні Євхаристії, розглянемо, як це розуміється в католицизмі та протестантизмі.

Католики для позначення тієї зміни, що відбувається зі святими Дарами в таїні Євхаристії, використовують термін "пресуществлєніє" (латинське "transsubstantiatio", буквально - "зміна по суті"). Впринципі це слово не містить в собі нічого кримінального, воно, наприклад, використовується у Посланні Східних Патріархів про Православну віру. В актах Тридентського собору йдеться: "Через благословення хліба і вина сутність хліба цілком втілюється в сутність Плоті Христової, а сутність вина - в сутність Його Крові". При цьому чуттєві властивості хліба і вина залишаються незмінними, але лише по видимості, вони зберігаються тільки як зовнішні випадкові ознаки (акциденції).

Наслідком такого навчання є цілком природне бажання дематеріалізувати самі євхаристійні Дари, тому на Заході замість звичайного квашеного хліба використовується прісний хліб, прісні калачі, так звані "хости", або "облатки". "Хостія" - латинське слово, буквально означає "жертовна тварина". Католики-миряни зазвичай причащаються під одним видом, оскільки використання квашеного хліба і допущення до чаші мирян небезпечно для концепції транссубстанціації, бо цілком очевидно, що й хліб, і вино в таїні Євхаристії зберігають свої суттєві властивості, а не тільки випадкові і видимі ознаки.

Протестантизм відкинув вчення про перетворення, і протестанти розглядають хліб і вино тільки як символ, образ і запорука духовного причастя. Христос присутній в Євхаристії не своєю тілесною сутністю, що перебуває на небесах, але лише життєдайної силою, яка викладається тим, хто приступає до причастя з вірою. Втім, деякі ранні протестанти, наприклад Лютер, наполягали на реальності присутності Тіла Христового в Євхаристії. Для свв. отців, для Передання Східної Церкви подібного роду розумові схеми зовсім чужі. Свв. отці ніколи не прагнули найбільша таїна висловити за допомогою схоластичних дефініцій. У свв. отців ми зустрічаємо різні євхаристійні концепції. Деякі отці Церкви вчили про перетворення як засвоєння євхаристійного хліба і вина людством Слова, як їх сприйняття в Іпостась Бога Слова. Таке вчення ми зустрічаємо у свщмч. Іринея Ліонського, у свт. Григорія Нісського, у св. Іоанна Дамаскіна, у прп. Максима Сповідника.

Висловити цю таємницю святі отці спробували за допомогою образів. Так, у багатьох отців зустрічається образ розпеченого меча чи шаблі: коли залізо нагрівається, то воно стає єдиним з вогнем таким чином, що можна палити залізом і різати вогнем. Однак при цьому ні вогонь ні залізо не втрачають своїх істотних властивостей.

Інші Отці вчили про перетворення як про нове Боговтілення, наприклад блж. Феодорит Кіррскій.

Ці євхаристійні концепції відтворюються сучасними православними авторами. Так, Х. Яннарас (стор. 187) пише: "У церковній Євхаристії відбувається те ж, що і при сході Святого Духа на Богородицю - тварина стає причетною нетварному, хліб і вино втілюються в Тіло і Кров Христа. Тобто євхаристійні дари приймаються в єдність Іпостасі, нероздільно та незлитно з'єднуються з Божеством Христа і з Його людством".

Багато хто з древніх отців Церкви навіть підкреслюють, що сутність хліба і вина в таїні Євхаристії зберігається, хліб і вино не змінюють свої природні якості.

Принаймні до Х століття ні на Сході, ні на Заході ніхто не вчив про ілюзорності євхаристійних видів. Вперше думка про транссубстанціацію виникає на Заході не раніше XI сторіччя. Відсутність таких ідей у свв. отців епохи Вселенських Соборів можна довести таким чином. Якби існувала думка, що євхаристійні Дари втрачають свої суттєві властивості внаслідок перетворення, то це було б найзручнішим аргументом проти православних в руках монофізитів. Однак жоден монофізитський автор ніколи таким аргументом не скористався. Ідея транссубстанціація була для монофізитів такою ж чужою, як і для православних.

На відміну від західних схоластів, свв. отці ніколи не протиставляли євхаристійні Дари і прославлене людство Господа Ісуса Христа як дві зовнішні сутності, єдність яких необхідно раціонально обгрунтовувати. Єдність у отців вбачається в причетності Св. Дарів і Спасителя людства єдиного способу існування, тобто єдність тут мислиться не на природному, а на іпостасному рівні. Св. Дари подібно зішестю Святого Духа на Пресвяту Діву Марію, в таїні перетворюються не природою людей і речей, а образом існування їхньої природи.

У католиків внаслідок вчення про пресуществлєніє неминуче деформується саме сприйняття таїни Євхаристії, воно перетворюється в надприродне, по суті магічний засіб для присвоєння індивідуумом надприродного порятунку. Плоди євхаристійного прилучення розуміються тут як надприродна добавка до природи людини, якій він виправдовується і рятується. Про наслідки неправильного вчення про таїну Євхаристії та пресуществлєніє Св. Дарів для всього ладу життя римського католицизму X. Яннарас говорить наступним чином (стор. 188): "Євхаристія тут не змінює способу існування людини, не перетворює її з індивідуального в церковно-тринітарний. Тому і Церква не ототожнюється з Євхаристією і Царством, але зводиться до інституційної оправі для присвоєння індивідуумом надприродного пресуществлєнія. Так римський католицизм вводить і підтримує індивідуалістичну релігійність, а також відділення Церкви від мирян, зведення її до суто адміністративної ієрархії, що в корені суперечить апостольській істині і церковному досвіду".

Образ перебування Господа Ісуса Христа у Святих Дарах

Господь Ісус Христос у євхаристійних Дарах присутній всім Своїм єством, тобто і тілом, і душею людства, і Божеством.

Весь Христос присутній в кожній частині євхаристійних Дарів. У молитві на роздроблення Св. Агнця говориться: "роздроблюється і поділяється Агнець Божий, роздроблюваний і неподільний", - тому що поділ євхаристійного хліба і вина ні в якій мірі не припускає розділення Самого Христа. Причащаючись будь-якої, навіть самої малої частки Св. Дарів, людина приймає в себе всього Христа, з'єднується з Ним.

Один і той же Христос перебуває у всіх храмах вірних.

Освяченні та пропоновані Дари суть одне й те саме з Тілом, сущим на небесах.

Євхаристійний хліб і вино стають Тілом і Кров'ю назавжди.

Так як Христу личить єдине нероздільне Божественне поклоніння, а Святі Дари перебувають у відношенні Божої Особи Спасителя в такому ж відношенні, що і Його людство, то Святим Дарам ми повинні віддавати ту ж честь, яку зобов'язані Самому Господу Ісусу Христу.

Ставлення Євхаристії до Голгофської Жертві

Євхаристія не є повторення Хресної Жертви, а принесення жертовних Тіла і Крові, одного разу вознесених Викупителем на Хрест, "завжди їстимих і ніколи ж не з’їдаємих". Тому Голгофська Жертва і Євхаристія нероздільні між собою і власне складають одну Жертву, але тим не менше, і розрізняються. На відміну від Голгофської Жертви, Євхаристія є Жертва безкровна і бездушна, тому що Христос, "... воскреснувши з мертвих, вже не вмирає ..." (Рим. 6, 9). Євхаристія, будучи безкровною і безпристрасною, здійснюється в спогад страждань і смерті Христа. Виконавець Євхаристії є Сам Христос. Згідно літургійної молитви, Він є і тим Кого приносять, і Хто приносить, і приймаючий, і роздаючий. Але, на відміну від жертви Голгофської, Євхаристичну Жертву Господь приносить не безпосередньо, а через священнослужителя.

Існує богословська проблема, яка допомагає краще зрозуміти співвідношення між Євхаристією і Голгофської Жертвою: це питання про місце жертвопринесення Ісуса Христа як Первосвященика Нового Завіту. Вчення Церкви про Христа як про Первосвященика і вчення про Хресну Жертву засновано головним чином на Книзі послання Євреям. Згідно з цим Посланням, Жертва Христова, як одноразова, відрізняється від багаторазових жертв Старого Завіту і полягає в принесенні Його Крові. Історично місце приношення жертви Христа - це, безсумнівно, Голгофа, але в Євр. 8:1-3; 9:24 стверджується, що Христос приніс Свою Жертву не на Голгофі, а в небесній скинії. З цього приводу цікаві думки містяться в книзі єпископа Касіяна (Безобразова) "Христос і перше християнське покоління" (вид. Імкапресс, 1992 р., стор 270).

Еп. Касіян пише: "У кожному жертвопринесенні потрібно розрізняти дві сторони - заклання і жертва. Справа священика є жертва, а не заклання (Лев. 1:5). Ісус був заколений на Голгофі, але Свою кров, як Священик, Він приніс в небесній скинії. Принесення передбачає заклання. Вчення ап. Павла до Євреїв не скасовує Голгофу, але першосвященицьке служіння Христа, на якому воно наголошує, відносить не до Голгофи, а до небесної скинії. Обидва моменти тісно пов'язані: смерть Христа на Хресті відбулася в певній точці простору і в певний момент часу. Голгофа має зв’язок з історією, небесна скинія - поза часом і поза простором. Тільки умовно можна говорити про небесну скинію як про "місце" Христової жертви. Але тимчасове і позачасове подано в Посланні до Євреїв з нерозривною єдністю".

Еп. Касіян продовжує: "У нашому співслужінні небесному Первосвященику, співслужінні не тільки чуттєвому, але і даному, ми беремо участь в Його жертвопринесенні. Це співучасть і відбувається вона в Євхаристії. Жертва Христова єдина і неповторна. Але в Євхаристійній трапезі Господь покликав нас до розділенню Його страждань. Це - сенс установчих слів (Мт 26:26-28). Та ж спряженість, яка існує між смертю Христовою на Голгофі в часі і Його жертвою в небесній скинії поза часом, повинна бути підтверджувана між жертвопринесенням на небі і багаторазовим вчиненням Євхаристії на земних престолах . Мова йде не про повторення єдиної жертви Христа, а про багаторазове її згадування в житті Церкви в часі "(там же, с. 272).

Євхаристія як Жертва

1) Євхаристія є Жертва подяки, що представляє собою прославляння і подяку Богові за всі великі справи Божі, в тому числі Творіння, Промисел про світ і людину і Спокуту.

2) Жертва умилостивительна. Про самі Тіло та Кров в молитві Євхаристійного канону сказано як про Тіло, що ламається, і Кров, що проливається на відпущення гріхів. Євхаристійна Жертва завжди приносилася в пам'ять і відпущення гріхів як живих, так і померлих християн. Тому Євхаристія примиряє людину з Богом і повертає грішникові милість Божу, тому що очищає від гріхів.

3) Жертва, що з'єднує всіх вірних в єдине Тіло у Христі - всіх живих, покійних, святих. Ця сторона Євхаристійної Жертви найбільш повно розкривається в чинопослідуванні проскомідії.

4) Жертва прохальна, тому що вона відбувається "за всіх і за вся" - про всіх, які потребують Божественної допомоги.

Висновки літургійного характеру

а) Причастя Святих Христових Тайн повинно відбуватися під двома видами (Мт 26:26-27, 1 Кор 11:27).

б) Причастя має відбуватися від єдиного хліба (1 Кор 11:23). Повинен бути єдиний Хліб, який перетворюється в Євхаристійній Жертві, потім причащають від цього єдиного Хліба, який попередньо раздробляется, так само як і Христос на Тайній Вечері, узявши один хліб, поламав його і роздав Своїм учням. У католиків і протестантів існує практика причастя від багатьох хлібів, коли заготовлюється велика кількість хостів та вони всі разом пропонуються на престолі.

в) Євхаристія повинна відбуватися на квашеному хлібі, оскільки всі євангелісти говорять саме про квашений хліб. У грецькій мові дуже чітко розрізняються терміни "artos", що означає хліб квасний, і слово "aximon", що означає хліб прісний, калача. Всі євангелісти і ап. Павло (1 Кор 11), кажучи про Євхаристію, вживають саме слово "artos". Стародавня Церква не знала причащання прісним хлібом, ця практика виникає на Заході досить пізно і закріплюється завдяки вченню про пресуществленіє.

Необхідність і спасительність причастя Святих Тайн

Про необхідність причащання сказано в Євангелії святого Іоанна 6:53-54. Рятівні плоди або дії причащання суть:

- найтісніше з'єднання з Господом (Ін 6:55-56).

- Зростання в духовному житті та набуття життя справжньої (Ін 6:57).

- Запорука майбутнього воскресіння і вічного життя (Ін 6:58). Але це справедливо лише по відношенню до тих, хто приступає до Причастя гідно; негідним причащання приносить велике осуд (1 Кор 11:29).

«Інтерпретація» українською - leonc

«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google