Головна » 2011 » Квітень » 24 » Воскресіння Христове - оновлення світу

Воскресіння Христове - оновлення світу

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав
і тим, що у гробах, життя дарував.

Воскресіння Господа Ісуса Христа
Воскресіння Господа Ісуса Христа

ВЕЛИКДЕНЬ - це головне свято церковного календаря, присвячене реальній історичній події і, разом з тим, превеликій таїні Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа. Радість великодня - це радість про перетворення (зміну) всього нашого життя в життя нетлінне. У день Великодня ми святкуємо перемогу Життєдавця Христа над смертю. Наш Спаситель переміг зло і темряву, а тому так тріумфально-радісне пасхальне богослужіння нашої Православної Церкви. «Великдень, двері райські нам відкриваєш», - співаємо ми в святковому Великодньому каноні.

Під час Свого земного життя Христос неодноразово говорив про Себе як про носія життя і воскресіння. Але зміст цих слів не був зрозумілий навіть апостолам. Лише у смерті та воскресінні Христа відкрилася учням істина про Нього як про Владику Життя. Ті страшні євангельські події збіглися з іудейським святом Великодня, а Сам Спаситель уподібнився невинному ягняті, заколюваному за звичаєм перед початком свята. Бог приніс себе в жертву світу, Владика життя і Переможець смерті простягнув руку допомоги гинучому в гріхах людству ...

Воскресіння Господа Ісуса Христа
Воскресіння Господа Ісуса Христа

У смерті Спасителя відкрилася неможливість смерті для Нього. У повноті своєї людської природи Спаситель був смертний - бо і для первозданного і непорочного людського єства можливо померти. Спаситель був убитий і справді помер. Але, як казав апостол Петро, «смерті було неможливо утримати Його» (Дії 2:24). Неможливо або непосильно. Пояснюючи ці слова, Златоуст зауважує: «Він сам попустив утримувати Себе ... І, утримуючи Його, сама смерть мучилася як би муками народження, і страшно страждала ... І Він воскрес так, щоб ніколи не вмирати». Він є повіки Життя, і тому самим фактом своєї смерті Богочоловік руйнує смерть ... Саме Його сходження в область смерті є явище Життя ... Своїм пришестям у пекло Він оживотворяє саму смерть. І воскресінням докоряється вся неміч смерті. Розвтілена у смерті душа Христа, переповнена Божественною силою, знову з'єднується зі своїм тілом, яке у смертельному розлученні залишилось нетлінним, якого не торкнулось трупне зотління, трупне розкладання.

 
Воскресіння Господа Ісуса Христа
Воскресіння Господа Ісуса Христа

По смерті Господа відкрилося, що пречисте тіло Його не підвладне тлінню, що воно вільно від тієї мертвотності, в яку втілилась первозданна людська природа через непослух і гріх. У першому Адамі можливість смерті через порушення заповіді розкрилася в дійсність смерті. В останньому Адамі можливість безсмертя через чистоту, послух здійснилася в дійсність нетління, в неможливість вмирання. І тому психофізичний склад людського єства в Христі виявляється стійким і непорушним. Розвтілення душі не перетворюється на розрив. Адже і у всякій смерті розлучення душі і тіла не буває остаточним, залишається завжди певний зв'язок ... У смерті Спасителя цей зв'язок виявляється не тільки «пізнавальним» - душа Його не перестає бути «життєвою силою». Тому Його смерть, при всій її дійсності, при всій дійсності смертного розвтілення та розлучення душі і тіла, виявляється швидше сном - «тілом заснувши, яко мертвий». Як говорив преп. Іоанн Дамаскін, «тоді сном смерть показалась людська».

Господь Вседержитель
Господь Вседержитель

Ще не скасовується дійсність смерті, але відкривається її безсилля. Господь дійсно, істинно вмирає. Але в Його смерті у вищій мірі виявляється притаманна кожній смерті сила воскресіння - і притому проявляється не тільки як проста можливість, але саме як сила. До смерті Господа у всій повноті належить даний Ним Самим образ пшеничного зерна (Ів. 12:24). І через Його смерть відкривається слава Божа: «І прославив, і знову прославлю» (Ів. 12:28). У «власному» тілі втіленого Слова терміни смерті і воскресіння скорочуються ... «сіється в неславу, у славі встає, сіється в немочі, у силі встає, сіється тіло звичайне, встає тіло духовне.» (1 Кор. 15:43-44). Для Боголюдини це відбувається в «триденні смерті». «Не надовго залишив Він храму Свого, тіло, в мертвотному стані, але тільки показавши його мертвим від ураження його смертею, негайно ж і воскресив третього ж дня, підносячи з собою і знамення перемоги над смертю, тобто явлене в тілі нетління і непричетність страждання. Міг би Він і в саму хвилину смерті відродити тіло й показати його знову живим». Так говорив святитель Афанасій, намагаючись показати переможний і воскресний сенс Христової смерті. У таємничій «триденній смерті» нетлінне тіло Господа перетворюється на тіло слави, вдягається в силу та світло. Зерно проростає ... І Господь повстає з мертвих, як Наречений виходить від труни ... Це відбувається силою Божою, як силою Божою сповниться в останній день і загальне воскресіння. І у воскресінні виповнюється втілення як явище життя в єстві людському.

Господь Вседержитель
Господь Вседержитель

Воскресіння Христове було перемогою не над Його смертю тільки, але над смертю взагалі - «смерті святкуємо умертвіння, пекла руйнування, іншого життя вічного початок». У Воскресінні Христовому співвоскресає все людство, все людське єство - «рід ж людський у нетління зодягнувся». Разом воскресли не в тому сенсі, що всі повстали з трун, - люди продовжують вмирати ... Але скасована безнадійність вмирання, смерть знесилена, всьому єству людському дана можливість і сила воскресіння ... «Правда, ми і тепер вмираємо попередньою смертю, - говорив Златоуст, - але не залишаємося в ній, і це не означає вмирати ... Сила смерті і справжність смерті - в тому, що померлий вже не має можливості повернутися до життя ... Якщо ж він після смерті оживе, і притому у краще життя, то це вже не смерть, але успіння».

Скасовано «засудження смерті, - як висловлювався святитель Афанасій, - з припиненням та знищенням тління благодаттю воскресіння ми помираємо вже тільки на короткий час, з причини смертності тіла; зразок насіння, що сіються в землю, ми не гинемо помираючи, але посіяні воскреснемо - бо смерть скасована за благодаттю Спасителя». Це було лікування та оновлення єства, і тому Він має свої непорушність: всі воскреснуть, всі повернуться до психофізичної повноти буття, хоча і зміненої. Але відтепер всяке роз втілення тимчасове ... Це відбувається силою Хресною - через руйнування найтемніших закутків пекла ... "Зруйнував єси Хрестом Твоїм смерть».

Господь Вседержитель
Господь Вседержитель

З особливою силою святитель Григорій Ніський розкриває органічний зв'язок Хреста і Воскресіння. Воскресіння є не лише наслідок, але плід Хресної смерті ... Святитель Григорій підкреслює два моменти: нерозривність іпостасної єдності, в якій поєднуються душа та тіло Христа і під час смертного розлучення, і досконалу безгрішність Спасителя - «чиє життя безгрішне, у того єднання з Богом зовсім нерозривне». «Коли єство наше по властивому для нього порядку і у Воплотившомуся спонукано було до розділення душі і тіла, - говорив святитель Григорій, - Він знову як би якимсь клеєм, тобто божественною силою, поєднуючи розділене, привів розірване в нерозривну єдність. Це і є воскресіння - повернення в нерозривну єдність того, що було пов'язане перш і що знову з'єднується. З'єднується, щоб людству знову повернулася первісна благодать і ми знову увійшли у вічне життя, після того як порок, котрий домішався до нашої природи, зникне через руйнування нашого складу ... І як початок смерті, що виникла в одному і перейшла на весь рід людський, так і початок воскресіння через Єдиного поширюється на все людство ... Бо, коли в прийнятому Ним на себе людському складі по смерті душа знову повернулася в тіло, тоді з'єднання розділеного як від якогось початку поширюється на все людське єство. Це і є таїнство домобудівництва Божого про людину і воскресіння з мертвих».

Господь Вседержитель
Господь Вседержитель

В іншому місці святитель Григорій пояснює свою думку порівнянням з переламаною тростиною, розсіченою навпіл. Якщо хто стане складати переломані частини з однієї якої-небудь сторони, то за необхідності складе і з іншого - «вся розділена тростина цілком з'єднається разом». Так і вчинене у Христі возз'єднання душі і тіла знову приводить в єдність «все людське єство, смертю розділене на дві частини», надією воскресіння утворюючи зв'язок між розділеними ... У Адамі наше єство як би розламалось надвоє через гріх. І ось у Христі цей розрив зростається зовсім. Це і є скасування смерті - краще сказати, смертності ... Іншими словами, потенційне і динамічне відновлення повноти і цілісності людського буття.

У порятунку потрібно розрізняти лікування єства і лікування волі ... Єство лікується і зцілюється незаперечно, силою вседіючої милості Божої. Можна сказати - таким собі «насильством благодаті». У Христі все єство людське зцілюється цілком і в усьому своєму обсязі - зцілюється від неповноти і смертності. Це відновлення повноти відкриється у загальному воскресінні - у воскресінні всіх: і добрих, і злих ... За єством ніхто не вилучений з-під царственої влади Христової, ніхто не відчужується від сили воскресіння ... Але воля людини не зцілюється насильно - бо весь сенс зцілення волі в її вільному русі, у її творчому устремлінні до Бога. Воля людини зцілюється тільки в подвигу і в свободі ... Тільки через подвиг входить людина в те нове вічне життя, яке відкрилося у Христі ... І входить у нього через вільне «вмирання» з Христом ... Знову шлях життя відкривається через смерть, через зречення, через вмирання ... Кожен повинен з'єднатися з Христом особисто і вільно - у злагоді вірувати, у згоді любити ... Повинен зректися себе, як би «погубити душу свою» заради Христа, взяти свій хрест і йти за Ним (Лк. 9:22-24; Мк. 8:31-38; Мт. 16:21-28, 10:38-39).

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Господь Вседержитель
Господь Вседержитель

www.paskha.net


Поділитися з друзями:

Переглядів: 3116 | Додав: leonc | Теги: Біблія, Боголюдина, оновлення, воскресіння, Ісус Христос, Християнство, Бог, людина, світ

Коментарі:

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google