Головна » Архів матеріалів

вигнання Адама і Єви з раю
Вигнання Адама і Єви з раю

Сьогодні остання неділя перед Великим постом. Вона називається Неділя сиропусна, оскільки це останній день, коли вживаються молочні продукти перед Великим постом. В цей день в церквах на літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, без чого ми неможемо отримати прощення гріхів від Отця Небесного, про піст, і про збирання небесних скарбів. Згідно з цим Євангельським читанням, християни мають благочестивий звичай просити цього дня один в одного прощення гріхів, відомих і невідомих образ і вживати всіх заходів до примирення з ворогуючими. Це перший крок на шляху до Великого посту. Тому це неділю прийнято називати Прощеною неділею. І крім того Церква в цей день згадує події, пов'язані з вигнанням перших людей з раю.

Коли перші люди згрішили, їм стало соромно і страшно, як це і буває з усіма, хто чинить лихе. Замість того, щоб отримати досконалість, рівну Божій, як вони того хотіли, вийшло навпаки - розум їх затьмарився, їх стала мучити совість і вони позбулися душевного спокою. Все це відбулося тому, що вони дослідно пізнали зло, поєднавшись із ним через гріх. Гріх настільки змінив людей, що, коли вони почули голос Бога в раю, то в страху і соромі сховалися м ... Читати далі »


Переглядів: 3145 | Додав: leonc | Дата: 26.02.2012 | Коментарі



«Радуйся благодатна, Богородице,
бо з Тебе засяяло Сонце правди Христос Бог наш,
Який просвічує тих, що в темряві» (Тропар празника).

День Стрітення Господнього -  одне з великих  свят Православної Церкви, що змушує замислитися над сенсом життя, над тим, що воно може бути чеканням зустрічі з Господом. Саме така зустріч, за Євангелієм, сталася у святого праведного Симеона, який не міг померти, не побачивши Христа Спасителя. В Єрусалимському храмі він узяв на руки немовля Ісуса Христа - і з радістю зустрів свою останню мить, вигукнувши: «...Побачили очі мої спасіння Твоє». Відтоді кожен, хто приходить до Бога, переживає цю зустріч. Вона змінює життя і дарує спасіння.

Більше детальний опис сьогоднішнього свята можна прочитати у статті «Стрітення господа нашого Ісуса Христа», опублікованій на даному сайті минулого року.

Крім того Ви можете переглянути декілька ікон із розділу «Стрітення»

Зі св'ятом Cтрітення Вас!


Переглядів: 1189 | Додав: leonc | Дата: 15.02.2012 | Коментарі



На сайті додано інструмент автоматичного машинного перекладу вмісту сайту задопомогою інструменту від google.com. За якість перекладу не ручаюсь.


Переглядів: 899 | Додав: leonc | Дата: 10.12.2011 | Коментарі



Введення
до храму Пресвятої Богородиці
Введення до храму
Пресвятої Богородиці

4 грудня Свята Православна Церква відзначає Введення до храму Пресвятої Богородиці.

Є свята, сила яких полягає в події, котра є вирішальною для долі людства. Такими є свято Різдва Христового або свято Воскресіння. Вирішальне значення має те, що дійсно в той день Бог став людиною і народився на землі, що саме в той день Воскрес Господь, який помер хресною смертю заради нашого спасіння.

І є свята, також як і ікони, які говорять нам про якусь внутрішню подію, навіть якщо їх історичні обставини до нас не дійшли. Таким є свято Введення до храму Пресвятої Богородиці. Ця подія повідомляє нам щось значніше, важливіше про Божу Матір, аніж про фізичний Її вхід у Святеє Святих. Це, насамперед, день, коли Пресвята Діва вступила в ту незмірну глибину богоспілкування, яку історично Храм зображував.

І з яким трепетом ми можемо читати в богослужбовій книзі слова, які говорили з такою ніжністю, з такою глибиною Іоаким та Анна - «Дитино, йди! І будь Тому, Хто все Тобі дав, приношенням! Вступи в ту сферу, куди немає дверей - навчися таємниць і готуйся стати місцем помешкання Самого Бога ... ». Як дивно подумати, що мати і батько можуть звернутися до дитини з такими словами - «Зайди в ту глибину, вступи в ту таємн ... Читати далі »


Переглядів: 1612 | Додав: leonc | Дата: 04.12.2011 | Коментарі



Додав на сайті розділ «Каталог ікон». Крім того додав 7 зображень ікони «Спас в силах» та короткий опис цієї ікони та її символіки, оскільки обіцяв його підготувати ось в коментарях до цієї статті.


Переглядів: 1131 | Додав: leonc | Дата: 13.11.2011 | Коментарі



У різдві дівство зберегла єси, в успінні ж світу не залишила,
Богородице, перейшла Ти до Життя, бо Ти – Мати Життя,
і молитвами Твоїми визволяєш від смерті душі наші.

Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії
Успіння Пресвятої Богородиці

28 серпня Православна Церква святкує кінець земного життя Пречистої Діви Марії, Син Якої, Господь наш Ісус Христос, переміг смерть Своєю смертю та воскресінням з мертвих. За традицією східної церкви, свято Успіння Пресвятої Богородиці належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року, під час якого згадують упокоєння, воскресіння та прославлення Матері Божої. Передував святу Успінський піст, який розпочався 14 серпня і тривав два тижні.

Чому ми не говоримо, що відзначаємо день смерті Богородиці? Коли людина помирала, наші предки не говорили, що помер той-то i той-то, а казали "успє", тобто заснув. Смерть християнина вони називали ще "преставленням", тобто переходом із земного, тимчасового, життя у вічне.

Таке розуміння краще відповідає нашому християнському віровченню. Господь наш Ісус Христос Своєю хресною смертю переміг смерть, і тому для нас уже не існує смерті. Спасова смерть подолала і нашу смерть. Тому свята Церква називає преставлення, або перехід Пресвятої Богородиці із ... Читати далі »


Переглядів: 3509 | Додав: leonc | Дата: 27.08.2011 | Коментарі



Все життя прожили два брати за високої міською стіною, ніколи не бачили ні полів, ні луків. І ось одного разу вирішили вони помандрувати у село.

Йшли брати по дорозі й побачили ріллю, на якій працював хлібороб. Дивилися вони на нього й дивувалися:

- Що він робить? Розкопує землю і залишає на ній глибокі смуги! Навіщо псувати рівну землю, вкриту ніжною зеленою травою?

Потім вони побачили, як він кидає в борозни зерна.

- Божевільний якийсь! - Вигукнули вони. - Бере гарну пшеницю і кидає в бруд!

... Читати далі »

Переглядів: 2123 | Додав: leonc | Дата: 20.08.2011 | Коментарі



Один чоловік в дитинстві був дуже дружний зі старим сусідом. Але час минав, з'явився інститут та інтереси, потім робота і особисте життя. Кожну хвилину молодий чоловік був зайнятий, і у нього не було часу ні згадати про минуле, ні навіть побути з близькими. 

 Одного разу він дізнався, що сусід помер - і несподівано згадав: старий багато чому навчив його, намагаючись замінити хлопчикові загиблого батька. Відчувши свою провину, він приїхав на похорон. 

Увечері, після поховання, чоловік зайшов до спорожнілого будинку покійного. Все було так, як і багато років тому ...

... Читати далі »

Переглядів: 5428 | Додав: leonc | Дата: 12.08.2011 | Коментарі



Пророк Божий Ілія
Пророк Божий Ілія

2 серпня Православна церква святкує пам'ять святого пророка Ілії, одного з найвеличніших святих Старого Завіту, першого незайманого, активного викривача язичництва та проповідника істинної віри в єдиного Бога. З глибокої давнини церква називає його ангелом у плоті та Предтечею другого пришестя Христа. Пророк Ілія за святе життя був узятий живим на Небо і з'явиться знову для проповіді в останні, страшні часи, під час якої і прийме смерть.

Народився Ілія у м. Фесфії Галаадській, і був потомком Аарона. Дане дитині ім'я Ілія (אֱלִיָּהוּ - міць Господня, фортеця Господня) визначило весь його життєвий шлях.

Святий пророк Ілія жив за 900 років до Різдва Христового, у той важкий час, коли його народ, залишивши істинного Бога, впав в ідолопоклонство. Ще юнаком Ілія виявляв схильність до аскетизму, полюбляв на самоті годинами проводити у молитвах. З волі Господньої йому являлися видіння, які вказували на те, що мало відбутися. Пророк Ілія був ревним поборником істинної віри і благочестя. Він викривав правителів і народ, які ухилились в язичництво. Палкими були проповіді й заклики пророка Ілії. Так, устами цього пророка проповідувалось слово Боже. Ілія благав людей покаятись у своїх гріхах, застері ... Читати далі »


Переглядів: 2208 | Додав: leonc | Дата: 01.08.2011 | Коментарі



Первоверховні апостоли Петро та Павло
Первоверховні апостоли
Петро та Павло

12-го липня православні християни відзначають день пам'яті двох великих християнських подвижників - святих первоверховних апостолів Петра і Павла. У них були різні життєві шляхи, але, прийнявши християнство, вони стали в рівній мірі божими угодниками. Церква особливим чином виділила це свято, підкресливши його значення для кожного з нас. Цьому дню передує спеціальний багатоденний піст (Петрів піст).

Особливий піст буває ще тільки перед трьома найбільшими святами: Великоднем Христовим - святом свят, - якому передує Великий піст, перед Різдвом Христовим, якому передує Різдвяний піст, і перед Успінням Пресвятої Богородиці, коли православні постять два тижні. Але ж перед багатьма навіть двунадесятими святами Церква не встановила спеціальних підготовчих постів, наприклад перед Різдвом Пресвятої Богородиці або Стрітенням Господнім. Тільки чотири свята удостоїлися такої честі, і кожне з них як би освячує собою свою пору року: Успіння Богоматері - осінь, Різдво Христове - зиму, Великдень - весну, а свято святих апостолів Петра і Павла - літо.

Церковний рік - це не хаотичне нагромадження свят і постів. Церковний рік - це ціла поема, що розповідає про перетворення людської душі, про перемогу над гріхом і смертю, про спасіння людського роду від влади диявола. Але, щоб по-справжньому зрозуміти цю поему, її треба прочитувати власним життям.

Так в чому ж сенс настільки особливого, незвичайного виділення свята святих апостолів Петра і Павла? Чому пам'ять про цих людей, що жили дві тисячі років тому, так сильно впливає на нашу душу і надихає на християнське життя? Ким були ці дві людини, що зробили небувалий вплив на світову історію?

... Читати далі »

Переглядів: 3470 | Додав: leonc | Дата: 12.07.2011 | Коментарі


« 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 »
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google