Головна » 2010 » Липень » 7 » Різдво святого Предтечи і Хрестителя Господня Іоанна

Різдво святого Предтечи і Хрестителя Господня Іоанна

Іоан Предтеча
Іоанн Предтеча
7 липня (24 червня по церковному календарю) православна церква святкує Різдво чесного славного Пророка, Предтечи й Хрестителя Господня Іоанна

Про Святого Пророка Іоанна віщував пророк Ісайя, що він прийде приготувати дорогу грядущому Господу Спасителю. За свідченням святого євангеліста Луки, народження Пророка і Хрестителя Іоанна було сприйнято всіма близькими людьми з радістю і надією на спасіння, що наближається.

По свідченню Господню ніхто породжений на землі не був так великий, як святий Іоанн Предтеча.

Батько святого Іоанна Хрестителя - священик Захарія, мати - праведна Єлисавета, що походила з роду Аарона й була родичкою Діви Марії, матері Ісуса. Родина жила поблизу Хеврона (у Нагорній країні), на південь від Єрусалима. Вони досягли старості, але не мали дітей, так як Єлисавета була неплідна. Одного разу святий Захарія здійснював богослужіння в Єрусалимському храмі і побачив Архангела Гавриїла, що стояв праворуч кадильного жертівника. Він звістив, що у Захарія народиться син, який буде провісником очікуваного Старозавітною Церквою Спасителя - Месії. Захарія зніяковів, на нього напав страх. Він засумнівався, що в старості можливо мати сина, і просив знамення. Воно було дано йому, будучи одночасно і покаранням за невір'я: Захарія був вражений німота до часу виконання слів Архангела.

Іоанн ПредтечаІоанн Предтеча
Свята Єлисавета зачала, і, боячись глузування з пізньої вагітності, таїлась п'ять місяців, поки її не відвідала Преблагословенна Діва Марія, щоб розділити Свою і її радість. Єлисавета, сповнившись Святого Духа, перша привітала Діву Марію як Матір Божу. Разом з нею Пресвяту Діву Марію, і Сина Божого, що воплотився в ній, вітав і святий Іоанн, ще перебував в утробі матері своєї, праведної Єлисавети.

Настав час, і свята Єлисавета народила сина, всі родичі і друзі раділи разом з нею. На восьмий день за законом Мойсеєвим звершилось його обрізання. Мати назвала його Іоанном. Всі були здивовані, тому що ніхто з їхнього роду не носив цього імені. Коли запитали про це святого Захарія, він попросив дощечку і написав на ній: "Іоанн імення йому" - і негайно узи, що зв'язували його уста, розв'язалися, і святий Захарія, сповнившись Духа Святого, прославив Бога і вимовив пророчі слова про Месію, що явився в світ, та про свого сина Іоанна - Предтечу Господа.

Після Різдва Господа нашого Ісуса Христа і поклоніння пастирів і волхвів безбожний цар Ірод наказав побити всіх немовлят. Почувши про це, свята Єлисавета втекла зі своїм сином в пустелю і ховалася в печері. Святий Захарія, як священик, знаходився в Єрусалимі і виконував своє священиче служіння у храмі. Ірод послав до нього воїнів з наказом відкрити місцеперебування немовляти Іоанна і його матері. Захарія відповів, що це йому невідомо, і був убитий прямо в храмі. Праведна Єлисавета із сином продовжувала жити в пустелі і там померла. Ангел охороняв отрока Іоанна, котрий перебував у пустелі до того часу, як вийшов на проповідь про покаяння і сам сподобився хрестити Господа, що прийшов у цей світ.

Іоанн ПредтечаІоанн Предтеча

Поділитися з друзями:

Переглядів: 2765 | Додав: leonc | Теги: свято, Хреститель Іоанн Предтеча

Коментарі:

leonc 21.11.2010 о 12:19 написав(ла):
#5
Ще про ангелів більш детально описав тут.
KamPod 16.07.2010 о 16:42 написав(ла):
#3
Знаю що Свідки Єгови ототожнюють архангела Михаїла з Ісусом Христом. Ніби то на небі він (Ісус) старший над ангелами і має за апокаліпсисом очолити боротьбу "як головний командувач у війні проти дракона-диявола й інших бунтівних ангелів". Здається в цьому ототожненні є логіка.
leonc 18.07.2010 о 16:13 написав(ла):
#4
Не зміг "вмістити" усе повідомлення в коментар (занадто велике получилось), тому активував модуль форуму і записав відповідь ось у цьому повідомленні. Пропоную продовжити дискусію, якщо така винекне, за даним питанням на форумі.
KamPod 12.07.2010 о 01:52 написав(ла):
#1
Цікавий матеріал, пізнавальний. З задоволенням прочитав.
От одне питаннячко таки виникло. Гавриїл - це архангел, тобто верховний ангел, тобто старший над ангелами. А хто ж тоді архангел Михаїл?
leonc 15.07.2010 о 15:59 написав(ла):
#2
Архангел Михаїл (з єврейської מִֽיכָאֵ֜ל - Хто, як Бог) в Писанні іменується «князем», «вождем воїнства Господня» і зображається, як головний борець проти диявола і всякого беззаконня серед людей.Звідси його церковне іменування «архістратиг», тобто старший воїн, вождь. Так, архангел Михаїл з'явився Ісусові Навину в якості помічника, при завоюванні ізраїльтянами землі Обітованої. Він з'явився пророкові Даниїлові в дні падіння вавилонського царства і початку творення месіанського царства. Данилові було передбачене про допомогу народові Божому з боку архангела Михаїла в період майбутніх переслідувань при Антихристі. У книзі Об'явлення архангел Михаїл виступає як головний командувач у війні проти дракона-диявола й інших бунтівних ангелів. « І сталась на небі війна: Михаїл та його Анголи вчинили зо змієм війну. І змій воював та його анголи, та не втрималися, і вже не знайшлося їм місця на небі. І скинений був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його анголи були скинені.». Апостол Юда коротко згадує про архангела Михайла, як про ворога диявола.(Нав. 5:13; Дан. 12:1; Юд. 9; Об'яв. 12:7-9; Лк. 10:18).

Церква вшановує архангела Михаїла як захисника віри і борця проти єресей і всякого зла. На іконах його зображають з вогненним мечем у руці, або списом маєток диявола.

Архангел Гавриїл (з єврейської גַּבְרִיאֵ֕ל - чоловік Божий, сила Божа). Один з вищих ангелів, у Старому і Новому Завітах є носієм радісного благовістя. (Дан 8:16, 9:21; Луки 1:5-20, 1:26-38;)

На іконах архангел Гавриїл зображується іноді з райською гілкою (білою лілеєю) в руці, яку за переказами він приніс Діві Марії в день Благовіщення.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
«  Липень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог