Головна » 2010 » Серпень » 22 » Святий апостол Матвій

Святий апостол Матвій

апостол Матвійапостол Матвій

Чи багато ми знаємо про учнів Христових? Чи багато ви знаєте про 12 - го апостола який був обраний Господом через апостолів замість Юди Іскаріотського? Я хочу щоб ви згадали сьогодні апостола Матвія, та подякували за його та його працю Господу Нашому.

Святий апостол Матвій, який походив з коліна Юди, народився в Віфлеємі. З раннього дитинства він почав вивчати священні книги і закон Божий у Єрусалимі під керівництвом святого Симеона Богоприємця. Від нього святий Матвій навчився доброчесного життя: він проводив богоугодне життя, суворо дотримуючись шляху, накресленому в заповідях Божих.

Настав час, коли Господь, після 30 років від дня свого народження від Пречистої Діви Марії та взявши хрещення від Івана, явив Себе світові: зібравши учнів, Він проповідував наближення Царства Божого, творячи в той же час незліченні чудеса і знамення. Святий Матвій, слухаючи вчення Христа і бачачи Його чуда, наповнився до Нього любов'ю - залишивши мирські турботи, він разом з іншими учнями і народом пішов за Господом, насолоджуючись спогляданням втіленого Бога і невимовною радістю Його вчення. Господь, Якому відкриті найпотаємніші руху людського серця, бачачи старанність і чистоту душевну святого Матвія, обрав його не тільки в число Своїх учнів, але і для апостольського служіння.

Святий Матвій належав до числа 70 менших апостолів, про які в Євангелії говориться: «призначив Господь і інших Сімдесят, і послав їх по двох перед Себе до кожного міста та місця, куди Сам мав іти» (Лк. 10:1). 

Після сходження Святого Духа апостоли кидали жереб, кому з них в яку країну йти для проповіді євангельської. Святому Матвію дісталася за жеребом Іудея, де він і працював, обходячи міста і села та звіщаючи про явище у Христі Ісусі порятунку світу. Втім, не тільки серед іудеїв, а й серед язичників проповідував він ім'я Христове. 

За деякими відомостями ж святий Матвій проповідував Євангеліє і в Македонії, де нечестиві греки, бажаючи випробувати силу звіщаного святим апостолом навчання, схопили його і змусили випити отруту, що позбавляє людину зору. Але святий Матвій, випивши в ім'я Христове отруту, не потерпів від неї ніякої шкоди і навіть засліплених цієї отрутою - їх було понад 250 осіб - зцілив, покладаючи руки і закликаючи ім'я Христове.

апостол Матвійапостол Матвій

Диявол, не стерпівши такого наруги, з'явився язичникам у вигляді юнака, наказуючи вбити Матвія. Коли ж вони хотіли схопити святого апостола, то змушені були протягом трьох днів безуспішно шукати його: святий Матвій, хоч і ходив серед них, був ними невидимий. Потім святий апостол з'явився до язичників, що шукали його, і добровільно здав себе в руки їх. Вони зв'язали його і відправили до темниці, де з'явилися йому біси, з люттю скреготали на нього зубами, але в наступну ніч йому у великому сяянні з'явився Господь. Підбадьорив святого Маттія і звільнивши від кайданів, Він відкрив двері в'язничні, і випустив його на волю. Настав день, і апостол з ще більшою безбоязністю став проповідувати ім'я Христове серед народу. Коли ж деякі, стали запеклими, не віруючи його проповіді і прийшовши в лють, хотіли вбити його своїми руками, раптово розверзлася земля і поглинула їх, ті що залишилися ж прийшли в жах, звернулися до Христа і хрестилися.

Потім апостол Матвій знову повернувся до Юдеї, і багатьох від синів Ізраїлевих він навернув до Господа, сповіщаючи їм слово Боже і підтверджуючи його ознаками, і чудами: іменем Христовим святий Матвій повертав сліпим зір, глухим - слух, вмираючим - життя, вирівнюва кривих, очищав прокажених і демонів Він виганяв. Називаючи Мойсея святим і спонукаючи дотримуватися закону, даного йому Богом на скрижалях, святий Матвій в той же час учив вірувати в Христа, в знаменнях і прообразах возвіщеного самим Мойсеєм, передбаченого пророками, посланого Богом Отцем на спасіння світові, і воплощеного від Пречистої і Пренепорочної Діви. При цьому всі пророцтва про Христа святий Матвій витлумачував, як вже такі, які збулися на Месії, що вже прийшов.

У цей час первосвящеником іудейським був Анан, що ненавидів Христа і хулив Його ім'я, гонитель християн, що звелів скинути з покрівлі церковної святого апостола і брата Божого Якова і тим вбив його. І ось коли святий Матвій, обходячи Галілею, проповідував Христа, Сина Божого в тутешніх синагогах, засліплені невір'ям і злістю іудеї, сповнившись лютості, схопили святого апостола і призвели до Єрусалиму до згаданого первосвященика Анані.

Первосвященик, зібравши Синедріон, засудив святого Матвія на побиття камінням. Коли апостола привели на страту на місце, зване Вефласкіла, тобто будинок побитих камінням, святий Матвій сказав до ійдеїв, що вели його: «Лицеміри, справедливо говорив про подібних вам пророк Давид: Вони збираються проти душі праведника, засуджують кров неповинну. (Пс. 93:21); те ж говорить і пророк Єзекіїль про такого роду людей, що вони нищать душі, які не повинні вмирати (Єз. 13:19)».

Після цих слів апостола Христового, два свідки (як вимагав того закон) поклали свої руки на його голову, і засвідчили, що він зневажив Бога, закон і Мойсея. Вони ж перші кинули каміння в святого Матвія, причому останній просив, щоб ці перші два камені були поховані з ним, як свідки його страждань за Христа. Потім і інші почали кидати каміння, побиваючи святого апостола, і він, піднявши руки свої, віддав дух свій Господу. Беззаконні ж іудеї вже по смерті мученика з догоди римлянам, відсікли йому мечем за звичаєм римським голову, наче апостол Христа був противник кесаря. Віруючі ж, взявши тіло святого апостола, з честю поховали його.

Смерть за Христа, і корону мученика апостол Матвій сприйняв близько 63 року.

апостол Матвійапостол Матвій


Поділитися з друзями:

Переглядів: 6625 | Додав: leonc | Теги: апостол, Біблія, Матвій, свято, євангеліст

Коментарі:

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google