До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

заради нас людей і для нашого спасіння зійшов з небес і тіло прийняв від Духа Святого і Марії Діви і став чоловіком

Подібно до того як мати схиляється над дитиною, що плаче в колисці, так схилився і зійшов Творець до людей, в долину сліз. Чудесному існуванню Сина Божого у вічності відповідає і чудесний образ Його зішестя в цей видимий, тимчасовий світ. Мета Його зішестя - ми, люди, і наше спасіння, а образ зішестя - народження від Духа Святого і Марії Діви. Хто це сказав? Якщо б ми сказали, люди, можна було б засумніватися. Але це сказав Він Сам, що у Ньому не може засумніватися ніхто з тих, хто несе образ Божий у собі.

Він Сам, Істинний, сказав про Себе, що прийшов, щоб послужити, і душу Свою дати на викуп за багатьох (Мт. 20:28). Щоб послужити, звичайно ж, людям і віддати Себе на спокутування людей. Ось мета Його пришестя. А образ Його пришестя відкрила не людина. Хто повірив би їй? Архангел Божий Гавриїл відкрив Марії Діві в Назареті: ось ти в утробі зачнеш, і Сина породиш, і даси Йому ймення Ісус. На питання Її: Як же станеться це, коли мужа не знаю? - Архангел відповів: Дух Святий злине на тебе, і Всевишнього сила обгорне тебе, через те то й Святе, що народиться, буде Син Божий!. Спитає вас хто з подивом: "Як буде це?", І йому відповість благовісник Божий так, як відповів Пресвятій Діві, кажучи: Бо для Бога нема неможливої жадної речі (пор.: Лк. 1:28-37). Мовчання і радість личать тут більше, ніж розпитування. Мовчання від величі таємниці і радості від всемогутньої сили Творця і Бога нашого.

Син Божий і Син Діви - Народжений на небі й на землі, перебуває у вічності і в часі. Це ваш Месія, освічені, і Спаситель ваш. Народжений у вічності від Отця без матері. Народжений в часі від Матері без батька.

Той, хто бажає цілком зрозуміти таємницю цю нехай скаже нам, чи розуміє він таємницю піщинки під ногами, або листка на дереві, або зірки на небосхилі ... Чи розуміє він найдрібніші з творінь Божих: по яких ходить, на які дивиться або яких торкається? Чи зрозумів бо розум людський, який ось вже тисячі і тисячі років досліджує, вираховує, вимірює, порівнює, описує, чи зрозумів він до кінця хоча б одне-єдине діло Боже?

Світ чудовий, він весь дихає дивом. Він сповнений таємниць, він весь оповитий, немов ладаном, страшною і піднесеною таємницею. Але наскільки чудовий Сам Творець цього світу! У кожній точці, де стикаються вічність і час, сяє чудове, невимовне світло, і, навіть якщо він незбагненний для вас, він не темрява, а світло. Свята Діва стала такою благословенною точкою дотику часу і вічності, неба і землі. І від їхнього дотику засяяло таке велике Світло, яке зійшло над усім світом. Це Світло, незбагненне для вас, благословенні, але це Світло, а не темрява.

Досліджуйте зі смиренністю і трепетом, досліджуйте розумом все, що створив Господь, а в те, що Він відкрив про Себе і про Свою велику істоту, вірте. Бо ми ходимо вірою, а не видінням (2 Кор. 5:7). Хіба Бог - людина, щоб народження його було таким же, як людське? Людське батьківство і народження всього лише символ і тінь, блідий образ Божественного батьківства та народження. Заховане від нас, і тому ми не можемо знати, яка дія Духа Святого при вічному народженні Сина Божого. Яка користь від дослідження того, про що Господь мовчить і нічого відкрити не бажає? Але через архангела Гавриїла Господь відкрив нам щось про дію Духа при тимчасовому народженні Сина Божого. І це єдине, що зволив відкрити нам Всевишній через безплотного вісника Свого. І це єдине ми і знаємо. Знаємо, що Дух Святий зійшов на Марію Діву в Назареті і що осяяла Її сила Всевишнього. Так доторкнулась вічність з часом, небо з землею, духовне з тілесним, і засяяло Світло найбільше, освітивши увесь світ. Так зачала Свята Діва в утробі Своїй, і дала плоть Тому, Хто благоволів бути Месією і Спасителем і в тілі людському з'явитися серед людей.

... І став чоловіком. Для чого святі отці Нікейські вжили це слово, якщо раніше вже сказали - тіло прийняв? Хіба цього, було недостатньо або воно було незрозумілим? Отримав тіло і в тілі з'явився, хіба неясно? Ні. У всесвіті існує безліч різноманітних тіл. Господь являвся древньому Ізраїлю у вигляді вогняного стовпа і у вигляді хмари. Дух Святий з'явився на Йордані у вигляді голуба. Необхідно було особливо підкреслити, в якому тілі явився світу Син Божий. А Він з'явився в тілі людському. Не в вигляді людини, як колись Дух Святий у вигляді голуба, але так не буде! А як справжній тілесний чоловік. Він з'явився не як видимість людини, а як справжня людина. Тому отці використовували два терміни - тіло прийняв і став чоловіком.

Він надав нам честь, найбільшу честь, яка тільки можлива, коли, Чоловіколюбець, зійшов до нас, як один з нас. З вічної слави і радості і краси зійшов Він на нашу землю неслави, печалі й убожества, заради людей і задля нашого спасіння.

Подібно до того як цар шле послів в якусь країну, щоб сповістити про своє прибуття, так і Цар Небесний, Котрий з людинолюбства хотів прийти на землю, посилав Своїх вісників роду людському і благовістив про прибуття Своє. Нарешті, Він умалив Самого Себе, прийнявши вигляд раба, ставши подібним до людини; і подобою ставши, як людина (Флп. 2:7). І все це прималення Він добровільно взяв на Себе: заради нас людей і для нашого спасіння.

Ця віра дарована Богом усім людям, усім народам, усім поколінням. Але не зможуть прийняти її нечисті, поки не покаються і не очистяться від неправди, гордості й жорстокості. Як можуть прийняти її ті, в кому пошкоджений образ Божий, у чиїх душах порвані небесні струни і не відгукуються ехом на глас небесний? Коли Цар Небесний повністю відкриватиме завісу таємниці і з'явиться в оточенні ангелів, щоб судити світ, тяжко буде, ох, як же тяжко буде тоді безбожникам, що так упираються! А душам чистим і незайманим - блаженно і радісно! Тисячократно блаженні будуть ті, що завчасно очистились від скверни і прийняли віру Божу і зберегли її в собі - мірило небесне в чистих серцях і душах праведних. Не посоромляться вони на небесах від імені Пречистої Діви Богородиці, а від Сина Її приймуть благословення і життя вічне.

Це ваша віра, христоносці, віра чистих і незайманих предків ваших. Нехай стане вона вірою дітей ваших, з роду в рід, до кінця. Віра непосоромлена, православна, віра світла, істина і розрада. Віра найбільших, найкращих, найбільш гідних в роді вашому і в усякому роді, з роду в рід. Воістину, це віра справді освічених людей, тих, що несуть образ Божий у собі. У день Суду Божого будуть вони названі благословенними.

БЛАГОВІСНИК. БОГОРОДИЦЯ. ЧОЛОВІКОЛЮБЕЦЬ.

До змісту статті...
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google