Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого, не радіє з неправди, але тішиться правдою, усе зносить, вірить у все, сподівається всього, усе терпить! Ніколи любов не перестає! Хоч пророцтва й існують, та припиняться, хоч мови існують, замовкнуть, хоч існує знання, та скасується.
1-ше Коринфянам 13:4-8

До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

Визнаю одне Хрещення на відпущення гріхів

Вода очищає. Від чого очищає? Очищає шкіру від поту і бруду. Від тієї малої частини нечистоти, яка виходить з тіла з потом, вода очищає її. Від тієї малої частини пилу і бруду світу цього, що летить на шкіру, вода може очистити.

Але вода не в змозі очистити всю ту нечисть, той гній і тлін, які скупчуються в утробі людської. Вода безсила проти внутрішньої нечистоти, яка збирається і затримується в людських органах. Ця нечистота приходить від нездорового або зайвого праху світу цього, який люди називають їжею.

І якщо вода безсила перед створеною нечистотою, наскільки ж вона безсила перед іншою, найглибшої нечистотою - нечистотою душевною?

Очевидно, що душу вода не очистить. Вона омиває повітря і землю. Вона здатна омити всі шати землі, так само як омиває шкіру людини. Її дія величезна, дорогоцінна її послуга. Але не може вона змити липку нечисть людської душі. Євреї нескінченно здійснювали ритуальні обмивання та вмивання, тобто постійно очищали водою шкіру. Але їх душевної нечистоти вода не торкалася. І настільки внутрішня нечистість накопичилася в них, що, коли вона прорвалася і вилилася на Пречистого Господа Ісуса Христа, сморід її рознісся по всьому світу і до цього дня по всьому світу розноситься.

Вода всього лише символ. Обмивання тілесне - символ обмивання духовного. Символ може омити символ, але не може очистити реальність. Вода може омити зовнішній образ людини, але не внутрішній. А внутрішній образ людини суть образ Божий в людині, жива душа з духовною реальністю в собі. Тому один тільки Бог силою Духа Свого може омити духовну нечисть в людині.

Але, як символ очищення, вода необхідна при хрещенні християн. Тим більше була вона необхідна при символічному дохристиянському хрещенні. Святий Іоанн Хреститель хрестив тільки водою. А, по тлумаченню апостола Павла, весь єврейський народ символічно хрестився водою: Не хочу я, браття, щоб ви не знали, що під хмарою всі отці наші були, і всі перейшли через море, і всі охристилися в хмарі та в морі в Мойсея (1 Кор. 10:1-2). Але це не справжнє хрещення, а образне, символічне. Воно лише прообраз християнського хрещення.

Християнське хрещення - значить повне очищення; воно являє собою двері, через які люди вступають у Церкву Христову. Не двічі або тричі, але лише один раз. Тому одне хрещення. У Священному Писанні це особливо підкреслюється словами: Один Господь, одна віра, одне хрищення (Еф. 4:5). Відверніться від тих, хто каже вам, що людині необхідно кілька хрещень.

Хрещення очищає з образу Божого в нас ту саму ганебну виразку, яку праотець роду нашого залишив у спадок всьому своєму потомству. Те демонічне тавро нашої душі, чорне і мерзенне, яке можна змити тільки істинним християнським хрещенням.

Хрещення означає смерть старої, грішної людини в нас і народження нової, безгрішної. Про це свідчить Святе Письмо: Чи ви не знаєте, що ми всі, хто христився у Христа Ісуса, у смерть Його христилися? Отож, ми поховані з Ним хрищенням у смерть, щоб, як воскрес Христос із мертвих славою Отця, так щоб і ми стали ходити в обновленні життя (Рим. 6:3-4). Тому святі отці Другого Вселенського Собору сказали: Визнаю одне Хрещення.

Прообразом християнського хрещення служило і обрізання. Ножем відсікався шматочок плоті. Це прообраз. Хрещення відсікає гріховний наріст душі. Це реальність. І так само як обрізання здійснювалося раз і назавжди, так само і хрещення відбувається раз і назавжди. Обрізання відбувалося і над дорослими, і над дітьми. І хрещення відбувається над дорослими і над дітьми. Так в Церкві Апостольській робиться від апостольських часів (див.: Дії. 16:14-15, 30-34; 1 Кор. 1:16). Відверніться від тих, хто каже вам, що дітей не треба хрестити. Але запитайте їх: хто відповість за душі дітей, померлих нехрещеними?

... На відпущення гріхів - ось мета хрещення. Хрещення Іоанна не було хрещенням на відпущення гріхів, але хрещенням покаяння. Він сам свідчив про те, кажучи: Я хрищу вас водою на покаяння, але Той, Хто йде по мені, потужніший від мене: я недостойний понести взуття Йому! Він христитиме вас Святим Духом й огнем (Мт. 3:11). А Той, Хто сильніше Іоанна і сильніше всього світу, особистим прикладом показав образ справжнього і повного хрещення. Він хрестився водою і Духом Святим. Безгрішний занурився у води Йордану, і в ту ж мить зійшов на Нього Дух Божий у вигляді голуба. Був там Іоанн, який хрестив, була вода, яка омиває тіло, був і Дух Божий, що омиває душу. Істинне і повне хрещення. Одне і неповторне над однією особистістю.

Вночі прийшов Никодим, один з начальників іудейських, і запитав Христа про спасіння. Відповів йому Месія: Коли хто не родиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже (Ін. 3:5). Очищення і тіла, і душі. Переродження і тіла, і душі. Благодать Духа Святого дає силу і святість воді. Вогонь Духа Святого палитиме той прабатьківської наріст у душі кожного нащадка Адама. Гріховний тягар багатьох століть і поколінь, потворний горб спадає з хрещеної душі. Спадкова проказа зникає. З цього моменту хрещений вже не відповідає за минуле, а тільки за майбутнє.

Хрещення, яким Іван хрестив євреїв, було і пройшло. Воно служило лише знаком тривоги і підготовки: Цар Небесний гряде! Вся духовна атмосфера була хворобливою, як дихання вмираючого. Іван відчув серед трупного запаху світу дихання нового, свіжого вітру, пахучого і животворчого. Христос наближався. І Іоанн забив на сполох, закликаючи покаянням готуватися до зустрічі. І хрестив водою для покаяння, але це хрещення пройшло. Воно не мало благодатної сили Духа Святого, яка була дана пізніше через Христа (див.: Дії. 19:1-6). А хрещення водою і Духом збереглося понині. Без нього ніхто не може назвати себе християнином. Се, наказав, говорячи: Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа (Мт. 28:19). Це рятівна і цілюща заповідь, яку святі апостоли дослівно виконали і яку Соборна і Апостольська Церква до сьогодні виконує.

Але, крім цього святого хрещення, яким всі ми хрещені, є ще одне хрещення, яке не кожному дано. Це хрещення мученицькою кров'ю. Всі великі святі мученики, які постраждали і пролили свою кров за Христа, хрестилися хрещенням крові. Хрещення кров'ю добре відомо вам, православним спадкоємцям Христовим. Ніде немає такої безлічі хрещених кров'ю, як серед предків ваших, давніх і недавніх. І в наші дні в православному світі проливається кров мучеників. Тисячі і тисячі хрестяться власною кров'ю. Це героїчні свідки Євангелія Христового. Чада Божі, яких безбожники забивають, як ягнят! Їх жертва зміцнює Церкву Христову на землі, а їх святі імена поповнюють православний календар. Хрещені власною кров'ю завжди були скарбом і окрасою Православ'я.

І деякі з колишніх язичників, не хрещених водою і Духом, брали мучеництво за Христа і хрестилися кров'ю, і хрещення їх прийнято як повне і дійсне. Більше того, таке хрещення вище нашого звичайного хрещення. Вони не встигли христитись водою і Духом, будучи духовно сліпі, але вони вмить прозріли і пізнали Христа і поклали за Нього душу. І, не охристились йорданським, хрестилися вони Хрещенням Господнім - голгофським. А ваші православні предки, сонми і сонми їх: молодих і старих, царів і патріархів, багатих і бідних, чоловіків і жінок, - хрестилися і одним, і іншим хрещенням - йорданським і голгофським. Така велика кількість ваших героїчних предків, хрестилися спочатку водою і Духом, а потім своєї мученицької кров'ю, що вони могли б скласти цілу державу.

Перше хрещення - водою і Духом - це заповідь нам, а друге - власною кров'ю - дано як вибір. Запитав одного разу Добрий Господь синів Зеведеєвих: Чи ж можете ви пити чашу, що Я її питиму або христитися хрищенням, що я ним хрищуся? (Мт. 20:22). Бачите, що Господь називає страждання Свої хрещенням? Бачите, що не говорить Він синам грому: хрестіться! Але запитує їх: чи можете? Бачите, що хрещення кров'ю НЕ заповідь всім вірним, як перше хрещення, але їх вільний вибір. На хрещення кров'ю наважуються лише ті, які, крім міцної віри в Господа, мають велику любов до Нього, як Він Сам сказав: Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх. Ви друзі Мої, якщо чините все, що Я вам заповідую (Ін. 15:13-14). Сонми предків ваших були друзями Друга людей. І дружбу свою з Ним засвідчили так само, як Він засвідчив Свою дружбу з ними, - печаткою крові і смерті.

Не дайте себе обдурити, христоносці, якщо якийсь єретик скаже вам, що немає, крім хрещення, благодатних таїнств. Не дайте обдурити себе тим, що в нашому Символі віри тільки про хрещення йдеться, а інших таїнств немає. Святі отці Нікейські здійснювали всі таїнства. Здійснювали вони, свято і вірно, і миропомазання, і покаяння, і причастя, і елеопомазання, і шлюб, і священство. Всі ці таїнства Священним Писанням засвідчені і Священним Переданням підтверджені, але святі отці, складаючи короткий Символ віри, згадали тільки про хрещення, тому що це основне таїнство і воно вводить в Церкву.

Таїнством хрещення ми розриваємо зв'язок зі своїм гріховним минулим, і душа входить у духовну лікарню, звану Церквою. А коли душа через хрещення, як через двері, увійде в лікарню, вона вже в ній знаходить все, що їй необхідне. Там миропомазання - печатка дару Духа Святого. Там сповідь і покаяння для зцілення нових душевних ран. Там причастя, пожива душу самим Тілом Христовим і Кров'ю Його. Там елеопомазання - молитовне Закликання Духа Святого на зміцнення та освячення храму тілесного людського і розслабленого жителя цього храму, душі людської. Там велике таїнство шлюбу - диво Божественного премудрого домобудівництва. Там священиче рукоположення заради збереження спадкоємства апостольського служіння і апостольської сили. Там і інші ліки та засоби, за допомогою яких всесильний Дух Божий лікує, утішає, пестить і споруджує душі вірних.

Це віра передбачливих і мудрих. Важко прийняти її розсіяним і нерозумним. Не вбачають вони нікчемність свою, не відчувають потреби в допомозі міцного Бога. А завбачливі до дна досліджували неміч свою і неміч всіх земнородних. Досліджуючи себе та інших, вони прийшли до свідомості, що нечистота людська душа не може бути обмита однієї водою або якимось іншим природним елементом без сили всесильного Духа Божого. Тому вони з лагідністю і смиренням звертаються за допомогою до Бога. І, будучи мудрі, користуються для зцілення душевних ран усіма бальзамами, які знаходяться у божественній лікарні, у Святій Церкві. Відвернувшись від тіней і примар цього світу, вони віддалися у волю Всевишнього, обличчя їх звернені до вічного світла. Вони знають, що вони подорожні і що кінець цього шляху недалекий. Тому радісно йдуть вони все вперед і вперед. І милосердно підтримують своїх супутників, братів своїх, як Царських дітей, що йдуть в Царстві Отця свого Небесного.

Це ваша віра, христоносці, віра передбачливих і мудрих предків ваших. Нехай стане вона і вірою дітей ваших, з роду в рід, до кінця шляху. Це віра непосоромлена, православна, рятівна. Воістину, це віра людей освічених, що носять в собі образ Божий. У день заплати, у Страшний день Правди, коли Христос віддасть по правді, вони будуть названі благословенними.

ВОДА. КРОВ. ПЕРЕРОДЖЕННЯ.

До змісту статті...
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google