До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

... Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, видимого всього і невидимого

Зі страхом і трепетом заглянемо за прочинену завісу вічності ... прочинена вона не слабкою рукою людською, а Самим Богом, Богом єдиним, живим, справжнім. Якщо б з милості Своєї до людей Він не зробив цього, хто б інший осмілився? Всі уми людські, всі сили піднебесні ні на волосок не зрушили б її. Три променя світла простягнулися до людей, що носять в собі образ Божий. І затремтіли від небесної радості освічені, бо Він явив Себе як незрівняний, тобто рівний тільки Собі Самому. Єдиний, живий, істинний явив Себе як Отець Вседержитель і Творець.

Ваша неспокійна думка поспішає з питанням: чий Батько? З яких пір Батько? Отець Господа нашого Ісуса Христа, Отець превічний. Перш створення світу був Він Отцем. Перш часів і тимчасових тварей, перш ангелів і сил Небесних, перш сонця і місяця, перш світанку і місяця Батько породив Сина Свого Єдинородного. А, кажучи про Вічне, чи сміємо ми вимовляти слово "коли"? Він - вічний Бог, вічний Батько, у Ньому немає "коли", Він поза колеса часу.

Всевишній виявляє себе спочатку Отцем, а потім Всемогутнім Творцем. Вам, освіченим, це очевидно. Батьківство Його відноситься до Його совічного Сина, а вседержительство і творчість - до тварного світу, видимомого і невидимого. Спочатку Батько, а вже потім Вседержитель і Творець. У вічності ніхто не міг назвати Бога Отцем, крім Сина Його Єдинородного.

А в часі? І в часі ніхто не може. Слухайте ж древню історію роду людського і прийміть її у своє серце. Вона дасть радість душі і світло розуму.

З часів створення світу, з моменту вигнання Адама з раю за тяжкий гріх неслухняності Творця, ніхто зі смертних не наважувався назвати Бога своїм Отцем. Дивні обранці іменували Його найбільшими іменами: Вседержитель, Суддя, Всевишній, Цар і Господь, тільки не Отцем, ім'ям солодким.

Кращі роду людського відчували себе творінням єдиного всемогутнього Творця, посудиною Божественного гончара, але ніколи не уявляли себе чадами Небесного Отця. Це право було дано людям тільки з приходом Господа нашого Ісуса Христа, і дано було не всім, але тим, хто Його прийняв. А всім, що Його прийняли, їм владу дано дітьми Божими стати, тим, що вірять у Ймення Його (Ін. 1:12). Тобто усиновлені отримали право звернутися до Господа: Авва, Отче! (Гал. 4:6; Рим. 8:14-16).

Усиновлення, дар милості Божої, відкрив і приніс людям Ісус Христос на самому початку Свого земного служіння. Він відкрив людям, що відтепер вони можуть називати Бога своїм Отцем, кажучи: Отче наш, що єси на небесах! (Мт. 6:9). І з тих пір мільйони отроків та й старців по всьому білому світі з дня на день кличуть: Отче наш!

Біси не сміють називати Бога Отцем, нерозкаяним грішникам важко вимовити солодке слово: Отче! Тільки праведним і тим що каються дано право і відвагу в молитвах своїх всім серцем вигукнути: Отче наш! Тим же, хто повстає на Господа і закон Його думкою чи словом чи ділом, не вимовити втішне і солодке слово: Отче!

Триста вісімнадцять святих отців, що склали Вірую для всіх вас, освічених, що носять в собі образ Божий, іменували Бога перш Отцем, а потім Всемогутнім Творцем. Вони зробили це, сповнившись Духом Святим, зробили, бо їм було відкрито, що Отець Всевишній - Батько перш початку часів і створення світу. Зробили, бо Син Божий, втілившись, приніс в дар людям, послідовникам Своїм, усиновлення, тобто право іменувати Його Отця своїм Отцем: Отче наш! Чи є більша радість для вашого серця, о освічені, що носять в собі образ Божий? І Господь наш, Син Божий, не тільки дозволив вам іменувати Всевишнього, єдиного, живого, справжнього, Отцем своїм, а й залишив заповідь: І не називайте нікого отцем на землі, бо один вам Отець, що на небі (Мт. 23:9). О радість невимовна! Батьківство істинне на небесах, над сонцем і зірками, а земне батьківство лише тінь і символ.

Радість ваша в тому, що Отець ваш - Господь Вседержитель і Творець! Святі отці Нікейські, переповнені Духом Святим, назвали Всевишнього перш Всемогутнім, а вже потім Творцем! Ви скажете: "Хіба не логічніше назвати Його спочатку Творцем, а потім Всемогутнім?". Ні, так лише з боку здається, але не судіть поверхнево, коли про Істинного кажете. Господь суттю Вседержитель. Перш створення неба і землі, Бог Вседержитель носив у Собі задум створення, від порошинки до всесвіту, всіх сил, всіх законів, усього порядку. Хіба створення стало б можливим без цього задуму?

Коли ж величний Творець створив два світи, видимий і невидимий, Він явив Себе Вседержителем, утримуючи у Своїй всеосяжній волі всі сили і закони двох світів: Чи не два горобці продаються за гріш? А на землю із них ні один не впаде без волі Отця вашого (Мф. 10:29); й волосина вам із голови не загине (Лк. 21:18), - знову ж таки без волі Всемогутнього. Своєю міцною правицею Господь тримає всі сили, навіть ті, що заперечують Його і повстають на Нього. Усі їхні дії проти законів Його, і проти вірних Його, Він обертає до добра, через Свою мудрість та силу, і приводить до згоди зі Своїм задумом.

Жодна праведна сльозинка, що капнула до моря, не залишиться забутою. Жодне слово, чи добре, чи зле, не залишиться без відповіді Божої, таємної чи явної. Батько, Вседержитель, Творець - Ось ваш Бог, єдиний, живий і правдивий. Творець, який створив небо і землю, все видиме і невидиме. Святі тлумачі завжди розуміли під "небом" світ ангелів і всіх Небесних сил безплотних, видимих Богу і невидимих для нас. Під "землею" розумілися творіння земні і ті, що під землею, навколо землі, доступні нашому чуттєвому зору.

Все видиме і невидиме створено Богом. Іншого Творця, крім Всевишнього, не існує ні на небі, ні на землі. Так само як не існує і нічого тварного, від атома до всесвіту, що було б створено ким-небудь іншим, а не Всевишнім. Він єдиний Творець в повному і дійсному сенсі цього слова. У повному і дійсному сенсі Творець той, Хто створив предмети та їхні форми, рухоме та нерухоме, Хто все наповнив таємничою силою існування, взаємозв'язку, залучення та відторгнення, дихання і життя.

Тому, коли ви чуєте про те, що Творець створив все створене, слід розуміти, що Він не просто створив творіння з якоїсь існуючої матерії, а й саму матерію. Вся повнота Божественної творчої сили проявлена саме в тому, що Їм створено і те, й інше. Чи складалася ця матерія з чотирьох великих стихій - землі, води, вогню і повітря, як думали древні, чи вони були єдиною праматерією електричної властивості, за версією сучасних учених? Хіба ми з вами будемо міркувати про це? Очевидно одне: джерело й основа всякої матерії вселенської - плід думки і творчості великого Бога Творця.

Чудо і велич тієї матерії чи може осягнути думка людська? Чи можуть очі охопити? Чи можуть вуха почути? Чи може мова висловити? Форми, кольори, цифри та розміри, музика і спів, радість і біль, відблиски на воді, промені сонця, що пронизують пил, відблиски світла в повітрі, вогненний зоряний хоровод не закликають вас, освічені, до молитовного мовчання більш, ніж до слів?

Але знайте, що вся видима пишність і велич всесвіту нагадують лише урочистий караул перед брамою царського палацу, перед брамою світу невидимого, духовного Царства, ангельського. А вже там, за тією брамою, знаходиться справжнє диво, диво з див, найбільше серед великих. Там, де замість сонця сяє Сам Всевишній, Цар царів! (Див.: Одкр. 22:5). Там безсилі думка, слух, зір і мова. Великий апостол був узятий до третього неба і до раю був узятий, і чув він слова невимовні, що не можна людині їх висловити (пор. 2 Кор. 12:2,4).

Цей видимий світ в порівнянні з невидимим немов сон і реальність, наче символ і дух, немов слова і сенс, наче лист вигнанцю з далекої батьківщини. Але і той, і інший світ створені одним і тим же Творцем. Він один утримує обидва світи Своєю невтомною правицею Вседержителя - єдиного Вседержителя. Він один веде їх таємничими шляхами до таємничих цілей, які відомі лише Йому - благому Отцю Господа Ісуса Христа і всіх обраних чад Своїх.

Православ'я - це віра заплаканих, що плачуть, про істину і життя. Ніколи не буде воно вірою слуг брехні, неправди і смерті, друзів веселощів, кінець якому - відчай. Це віра тих, хто плаче про немочі свої і немочі роду людського, що шукають Джерело правди, істини і життя. І це Джерело відкривається ім. А тоді сльози печалі втілюються в сльози радості, бо знайшли вони дорогоцінніше зі скарбів - Отця, Вседержителя, Творця. Що ще залишається шукати їм, якщо, знайшовши Його, знаходять все? Єдине, що їм залишається, - сльози покаяння, якими омиваються вони від усякої неправди, брехні і захищаються від вічної смерті. Омиті сльозами покаяння, вони здобувають доброту та милосердя до братів своїх, супутників до вічної Батьківщини. І допомагають їм пізнати Істинного Бога - джерело правди, істини і життя.

Це ваша віра, христоносці, віра батьків ваших, котрі не шкодували ні праці, ні сліз, поки до Господа не наблизилися і втіху від Нього не прийняли. Нехай вона стане вірою і дітей ваших, з роду в рід, до кінця часів, віра непосоромлена, православна, рятівна. Воістину, вона віра справді освічених людей, що носять в собі образ Божий, і на Суді Божому легко їм буде, бо назовуться благословенними.

БАТЬКО. ВСЕДЕРЖИТЕЛЬ. ТВОРЕЦЬ.

До змісту статті...
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google