До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

...І життя будучого віку

Повернення додому. Ах як блаженно повернення додому! Тим більше солодко повернення в домівку, в якомій чекають батьки, і брати, і сестри, і діти, і друзі! Тим більше, коли домівка не жебрачка, жалюгідна землянка, а царські палати, в яких цар зі занепокоєнням чекає своїх дітей з далеких країв!

Подорожні, чи знаєте ви, що Цар Батько не хто інший, як Сам Всевишній? А ви ті, кого Він із занепокоєнням очікує? З чужини ви повертаєтеся до Нього. Так, і цей світ - Його нива, але дальня і терниста. Він посилав вас у далекі краї, щоб ви скучили за Ним, щоб зрозуміли, що не можете без Нього. Не Він перший захотів розлучитися з вами: ні, цього спочатку захотілося праматері вашій. І тоді Господь послав і її, і все потомство її в це далеке царство Своє, на цю тернисту ниву, де хліб добувається в поті чола.

Велика зграя ваших предків опускалася на цю ниву і боролася на ній за врожай з саранчою та звірами. І звикли до спілкування з тими, хто нижче. І, забувши свій дім і походження своє, стали думати, що немає кращої ниви і немає світла світліше, ніж ця глиняна лампадка, і немає суспільства, вишуканішого тварин.

Засмутилися благі небеса, побачивши людину учнем звірів. Зніяковіли світлі ангели, дивлячись, як принижений образ Божий в людині. Зглянувся Всевишній над родом людським і зважився на найбільш драматичний крок в історії світу, в історії неба і землі. Зважився Він на те, на що може зважитися тільки безмежна любов: послати Сина Свого Єдинородного на муки заради порятунку людей. Зважився одягнути Його в лахміття земні, в лахміття жебрацькі, щоб жебраки не злякалися Його, світла Його, Його величі. Зважився кинути найдорожчу перлину Свою свиням, тим, хто взяв свинячий вигляд.

І Син Царський добровільно пішов на жертву і зійшов до наповненої хробаками калюжі, де нащадки Єви боролися з худобою за коріння. Він знайшов одну-єдину дочку Євину, одну-єдину чисту і святу Діву, Яка була гідна з Своєї плоті виткати плоть і для Нього. І в цьому злиденному, тілесному вбранні Він з'явився серед сп'янілих і біснуватих, прийшов, як до хати божевільних.

Як тільки Його побачили учні звірів, поспішили на Нього з ножем, але ухилився від удару.

Коли Він назвав їх синами Отця Небесного, вони дивилися на Нього, чекаючи чуда.

Коли Він здійснив багато чудес, вони сказали, що Він робить їх за допомогою диявола. Бо самі, переставши вірити в Бога єдиного, не переставали вірити в бісів.

Коли Він став виганяти бісів з людей, вони сказали, що Він з допомогою вельзевула, князя демонів, звільняє їх від бісів!

Коли Він розсипав перед ними розсипи мудрості небесної, вони запитали Його, в якій школі Він вчився. І коли почули, що Він тесля, не закінчив школи, що не має земного вчителя, знехтували Ним.

Коли Він у суботу вернув зір сліпим, вони звинувачували Його в тому, що Він порушує суботу.

Коли Він постив, вони називали Його ненажерою.

Коли молився Богу, називали безбожником.

Коли був серед грішників і допомагав їм, вони називали Його грішником.

Коли Він питав, який гріх Він зробив, вони гавкали на нього, як скажені пси.

Коли Він говорив їм про Царство Небесне, вони звинувачували Його в тому, що Він хоче віддати їх римлянам!

Нарешті, вони обплювали Його, тобто віддали Йому те єдине, що мали, - мерзенні плювки!

Вони розп'яли Його на хресті. І поки Його свята Кров виливалася на землю, вони вишкірялись та блазнювали.

Але Він переміг, Він повстав з гробу і показав світу, Хто Він. І світ пішов за Ним. І почав навчатися в Нього, залишивши школу звірів.

Запам'ятайте, подорожні, Кров Його пролилася на землю. Своєю Кров'ю Він позначив вам зворотний шлях на Батьківщину, щоб ви не заблукали. Моряки орієнтуються по зірках і не збиваються зі шляху. Тримайтеся і ви крапель крові Його, крапель, що сяють яскравіше зірок. І знайдете шлях на Батьківщину свою.

Ні смерть, ні могила не можуть зупинити вас в дорозі. Навіть якщо помруть ваші тіла, перш ніж Він останній раз з'явиться світу, не залишитеся ви забуті і втрачені. Ви будете чекати біля воріт світла вічного, поки не засурмить у сурму Архангел.

Спочатку засурмить сурма архангельська. За цим трубним покликом послідує воскресіння мертвих. За воскресінням послідує Страшний Суд Божий. За Страшним Судом Божим - життя праведників у вічному Царстві Христовому. Так пророкував Істинний. Всі пророцтва Його справдилися. Виповниться і це.

Життя будучого віку - це життя у славі і радості, в Царстві Творця, в обіймах Батьки, в Раю; життя, що не гойдане страхом, без тягаря турбот, без виснажливих хвороб, недоступне тлінню і смерті.

Всі земні страждання в порівнянні зі славою райською немов крапля солоної води в річці солодощів: як написано: Чого око не бачило й вухо не чуло, і що на серце людині не впало, те Бог приготував був тим, хто любить Його! (1 Кор. 2:9). Земне життя в порівнянні з іншим життям наче тінь від дерева в порівнянні з деревом. Тінь нагадує дерево, але тінь не дерево. Так і земне існування людське нагадує життя, але ще не життя.

Або як сон і дійсність. Переходячи в те, справжнє життя, ми ніби прокидаємося від сну і повертаємося до явного, потрапляємо в Царство явного. Це Царство явне і є безсмертне Царство Боже. Немає в ньому вже змішання брехні та правди, але тільки істина.

Ні змішання правди і неправди. Але тільки правда. Ні змішання краси і потворності, але лише краса. Ні змішання світла і пітьми, але тільки світло. Ні змішання радості і смутку, але тільки радість. Ні змішання життя і смерті, але тільки життя.

Це безсмертне Царство називається вічним Царством Господа нашого і Спасителя Ісуса Христа (пор.: 2 Пет. 1:11; 2 Тим. 4:18). Бо Він головний Переможець. І Йому було дано сила, і слава, і влада, і панування, і суд, і престол над кожним престолом, і велич над кожною величчю. Все це Він мав у вічності, як Син Божий, Єдинородний, але все це Він заслужив і як людина Своїм смиренням, стражданням і смертю.

У Царстві цьому з Христом зостануться спадкоємці Його, страждальці, що носять на собі знак страждань за Господа і Царя свого. Тут апостоли і пророки, мученики і чисті, пустинники і подвижники, пастирі і вчителі Церкви - всі, хто Христу уподібнився. Всі, хто вів битву разом з Ним і Його перемогою переміг, будуть поруч з Ним, разом з ангелами Його. Так буде, бо Він обіцяв, кажучи: й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я були й ви (Ін. 14:3).

Ще це святе Царство називається святим градом, або новим Єрусалимом. Своєю красою він перевершить всі сни, всі слова, всі порівняння, всі здогадки людські. Тим, хто удостоїться увійти в той світлий вічний град, Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерти. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося (Об'явл 21:4). Так оголосив Правдивий, так прозрівав Прозорливий. І так буде.

У цьому святому граді не буде сонця, ні місяця, ні зірок: ночі вже більше не буде, і не буде потреби в світлі світильника, ані в світлі сонця, бо освітлює їх Господь, Бог, а вони царюватимуть вічні віки (Об'явл. 22:5). Так оголосив Правдивий, так прозрівав Прозорливий. І так буде.

Уявіть, хрістоносци, світ, у якому замість сонця Сам Всевишній Господь освітлює, зігріває, животворить і оновлює! Це ваш світ, світ, куди ваш шлях лежить. Це Батьківщина ваша, в яку ви повертаєтеся, Батьківшина неминуща, в якій і ви не минеться. Це Батківщина синів Отця Небесного, всіх усиновлених у Господі Ісусі Христі. І ви до них зараховані будете, якщо переможете.

Ще Царство це називається Царством народу святих Всевишнього, як прозорливий пророк провидав і крізь усі завіси часу сказав: А царство, і панування, і велич царств під усім небом буде дане народові святих Всевишнього. Його царство буде царство вічне, а всі панування Йому будуть служити й будуть слухняні (Дан. 7:27). У Царстві цьому не панують загарбники, а тільки Отець панує. І піддані Царства цього не раби, а чада.

Раб не сміє поглянути в обличчя царя-загарбника. А святі сини Царя святого дивитимуться на лик Царя Всевишнього вільно і радісно. Як передбачено і сказано: і побачать лице Його, а Ймення Його на їхніх чолах (Одкр. 22:4). Про насолоду з насолод, про скарб зі скарбів, про красу з красот - споглядати обличчя Бога живого, єдиного, істинного!

Це і є бажаний рай. Рай: ім'я це - одне з солодкі імен Царства Небесного. Рай - ваша рідна сторона, до якої ви, втомлені подорожні, повертаєтеся з далеких країв, з нив тернистих.

Яка ціна того блаженства, питаєте ви? Як відповісти вам, допитливі? Якщо б хто-небудь з вас мав сонце, і місяць, і зорі, і віддав би їх за нього, нічого б не віддав. Як за прах можна купити вічність? За який минущий скарб можна придбати неминуще?

Але є один таємний, вічний скарб, який кожен спадкоємець блаженства в собі носить. Носить його під покривами, що минають. Се, маленький, мирихтливий вогник любові до Господа. Цей вогник любові не вмирає зі смертю тілесною, але живе і світить. Мужні душі мужньо захищають його, щоб вітри, що вирують в дорозі, не погасить його. Цей вогник любові удостоїть праведні душі постати, вдягнувшись у воскресле тіло небесне, перед лицем Бога живого. Ось ціна. За цей малий дар Богові, ті що люблять Його отримають як у відповідь дар і Царство, і синівство, і життя вічне. Одним словом - Рай.

Це віра освічених і постійних. Важко прийняти її тим, хто живе у темряві та боязким, які сховалися від світла Божественного або зі страхом слухають про нього. Освічені Духом Божим радісно ловлять промені Божественного світла, що проникає зі світу іншої реальності. Приймають їх як листи з Батьківщини, як святі листи від батьків. І відповідають на них сердечними привітами. З цих святих батьківських листів, збірка яких називається Священним Писанням, дізнаються вони про початок, продовження і кінець тварного світу. І взнають про джерело, перебіг та кінець життя людського. Дізнаються про царське походження своє, про нинішнє приниження і майбутність своєї слави. Підтвердження своїм знанням вони знаходять у переказі святих освічених мужів, що зберігається Церквою Православною.

Здобувши ці знання, вони терпляче готують себе до повернення на вічну Батьківщину, до радісної зустрічі з Отцем Небесним. І допомагають братам своїм, супутникам, підготуватися до неї. Бо Отець чекає повернення не одного тільки чада Свого, але багатьох і багатьох. Хто визнає число їх? Як порахувати зірки на небі, піщинки на березі, порох землі? Число громадян небесної держави, Царства Божого, незліченного і незрівнянного.

Але це тільки одна частина громадян безсмертної держави Божої. Іншу частину її складають незліченні безтілесні ангели.

Це ваша віра, христоносці, віра предків ваших, освічених і постійних. Нехай стане вона і вірою дітей ваших, з роду в рід, до кінця шляху, до блаженного кінця його. Це віра непосоромлена, православна, рятівна. Воістину, це віра справді освічених людей, що носять в собі образ Божий. На Суді Христовому, коли Він прийде судити по правді, вони увійдуть в Царство Небесне і будуть названі благословенними.

ПОВЕРНЕННЯ. РАЙ. СЛАВА.

До змісту статті...
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google