До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

І воскрес на третій день, як було написано.

Христос воскрес, освічені! Ні земля не зашкодить Йому, ні труна не втримає. Так воскреснуть душі ваші, улюблені Христові! Хай засяє в вас образ Божий, очищений від пороху земного і врятований від тліну смертного! Радійте і веселіться, бо Месія ваш єдиний переміг смерть, що була страшною для всіх земнородних!

Чудове воскресіння Господа нашого Ісуса Христа з мертвих - у повній згоді з Його чудесною появою у світі. Вона у згоді з Його чудесним народженням від Пречистої Діви, і з Його дивами, здійсненими на землі, і з Його небесною мудрістю і милістю, Його надлюдським терпінням і гідністю у перенесенні несправедливості і страждань, з Його Божественним всепрощенням із хреста вбивць Своїх. Все в злагоді одне з іншим, всі одне іншому відповідає і личить. Подібно до того як по краплі морської води можна дізнатися про склад і якість всього моря, так само по одному тільки вчинку Господа можна пізнати весь характер Його. А Його характер - це диво неба, органічно виткане з безлічі чудес. Він - всемогутній Месія ваш, о освічені, яких благословив Він і з хреста, і з гробу, і після воскресіння.

Воскресіння Його немов безцінний скарб у намисті з неземних коштовностей, з яких складається земне життя Господа. Цей скарб такий же чудовий, такий же безцінний, такий же втішний, як і всі скарби на божественному намисті справ Христа. Його воскресіння цілком природно з точки зору вічної реальності, яку Він відкрив Своїми діяннями і всією Своєю особистістю. У третій день при ранковій зорі всесильний Господь воскрес з мертвих і живим з'явився Своїй Святій Матері, жінкам-мироносицям та апостолам (див.: Мф. 28; Мк. 16; Лк. 24; Ін. 20 і 21; 1 Кор. 15:6). І потім протягом сорока днів Він з'являвся учням і друзям Своїм (див.: Дії. 1), з'явився і ворогові та гонителю Своєму Савлу (див.: Дії. 9). Отже, перш явився Господь Своїм друзям і послідовникам, як першим членам Своєї Святої Церкви, щоб укріпити і утвердити їх, а потім і ворогам з'явився, щоб захистити Церкву Свою і щоб показати милість і до них. Бо Він "праведників любить і грішних милує" і хоче, щоб усі люди спаслися і прийшли до пізнання правди.

Воскреслий Господь являвся і незліченним мученикам і мученицям за ім'я Його. Являвся преподобним, угодникам і чудотворцям протягом всієї історії Церкви Божої, і являється донині. Являвся у сні і наяву, на полях битви і у в'язницях, у одра хвороби і в бідах, коли людська сила безсила. Являвся у будинках сирітських і в сяючих вівтарях - святим, слугам Своїм, являвся розкаяним і грішникам в вертепах гріха. Являвся там, куди гаряча віра і слізна молитва закликали Його і де прихід Його було необхідним. Для чого нам перераховувати? Його живу присутність безперервно відчувають люди істинно освічені, які зберігають у собі образ Божий. Воскреслий і живий Господь говорив спадкоємцями Своїм останнє слово Своє: І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку. Амінь (Мт. 28:20). Амінь, Господи!

... як було написано. Все виповнилося за Писанням, так, як писали Богом натхненні письменники, як пророки Божі прорекали. Написано в пророка: Ти не опустиш моєї душі до шеолу, не попустиш Своєму святому побачити тління (Пс. 15:10); обіцяно: воскресне Бог, і розпорошаться вороги Його (Пс. 67:1). Але, крім багатьох пророцтв про воскресіння Христа в Старому Завіті, ця велика подія символічно й образно виражена в долях багатьох праведників.

Про це говорить доля праведного Авраама, який, багато разів наражаючись на смертельну небезпеку від ворогів, перемагав всі спокуси, являючи собою прообраз Христової перемоги воскресіння. Прообраз тієї ж перемоги ми бачимо в порятунку Ісаака від заклання власним батьком. Символ воскресіння Христового й у триденному перебування пророка Іони в утробі кита і в його чудесному спасінні. У долях багатьох інших праведників: Мойсея, Ноя, Йосипа, царя Давида, пророка Іллі, пророка Даниїла, трьох отроків у вогненній печі, багатостраждального Іова - всіх, хто під тягарем сатанинської і людської неправди подолав усі випробування і до слави прийшов, зберігши в собі образ Божий неушкодженим. Тому святі отці Нікейські підкреслили, що Господь наш Ісус Христос воскрес із мертвих, як було написано. Бо передбачена подія переконує людину легше, ніж непередбачена.

А святі євангелісти засвідчили в Євангеліях, що Господь не раз передрікав Своє воскресіння учням Своїм. Саме коли Спаситель пророкував Свої страждання і смерть, Він пророкував і Своє славне воскресіння (див.: Мф. 16:21, 20:19, 26:32; Мр. 8:31; 9:12, 31; 10:34; 14:28; Лк. 9:22; 18:33; Ін. 2:19-22). І все, як передрік, так було. Господь ваш Викупитель ваш постраждав, розп'ятий був, помер і був похований і в третій день славно воскрес із мертвих.

Любов непереможна, чада Цареві. Її рід на небі, її царство - у вічності, її тінь на землі, її відсутність - пекло. Але яка сильна навіть тінь її! А сама любов, палаюча у вогнищі вічного батьківства і синівства Божого, та, яку Христос Господь приніс на землю, вона всесильна! Диявол і грішники тішились над мертвим Месією, дурість диявола зайшла так далеко, що він повністю знищив у собі образ Божий. Як же було йому знати, як же було йому пригадати, що любов Божественна всесильна? Силі її немає ні міри, ні порівняння, ні кордонів. Земля б розірвалась: якщо б не воскрес Христос, не змогла б Його тримати в собі. Ось яка сила справжньої, небесною, вічної любові. Незбагненна сила її. Силою цієї полум'яної любові Цар Небесний зійшов на землю, витримав всі приниження і муки і воскрес. Силою її недуги зцілюються, біси втікають, бурі вщухають, вся природа стає лагідною та слухняною. Скрізь, де б не з'явилась вона, в усякому місці і в усякому часі вона творить диво.

Це віра чад Божих, чад Царських, усиновлених Богом силою любові Христової. Не можуть її прийняти ненависники і лиходії, богоборці і нелюди, які плетуть ланцюги з власних гріхів, а кінці їх віддають у пазури пекельним духам. Це віра світлих і чистих душ, боголюбивих і братолюбивих. Вони беруть її і несуть за неї страждання, подібні Христовим. Любов полегшує їм страждання і пом'якшує гіркоту. Зір їх затуманився для примарних скарбів цього світу, але їхні духовні очі, омиті і просвітлені сльозами, ясно бачать Вітчизну вічної любові. Блаженні вони будуть в день Суду, в страшний день відплати Божої. Вистоять вони в той день та зігріються біля вогнища вічної любові.

Чи не ваша це віра, христоносці, і славних предків ваших? Нехай стане вона вірою дітей ваших. Віра непосоромлена, православна, гірка, як смерть, але цілюща, як небесний ялин, і світла, як воскресіння. Воістину, це віра великих душ, людей справді освічених, що несуть в собі образ Божий. У день Суду воскреслого Месії вони помилувані будуть і названі благословенними.

ПЕРЕМОГА. ВОСКРЕСІННЯ. РАДІСТЬ.

До змісту статті...
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google