До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, від Отця рожденого перше всіх віків

Новий світ освітив вас, освічені, що носять в собі образ Божий. Крізь завісу, прочинену правицею Всевишнього, новий промінь світла впав на вас, і ви світіться, немов чада Божі. Це світло відкриває вам вічну таємницю, радісну таємницю вічного батьківства і вічного синівства. Це світло зводить благословення на вас, і олива втіхи виливається на ваші заплакані очі.

Один єдиний Господь Ісус як Христос і як Син Божий. Як Христос, в сенсі Месія, Він один-єдиний від початку до кінця часів. Іншого Месії людство ні шукати, ні чекати не може. Бо багато хто прийде в Ім'я Моє, кажучи: Я Христос. І зведуть багатьох (Мт. 24:5). Так передрік Єдиний, Нехибний і Прозорливий. Помилкових месій було чимало, є вони і зараз, і, чим ближче кінець роду людського, буде їх все більше. Але істинний Месія - один-єдиний, нехибний Христос, незбагненний Чоловіколюбець. Цей Правдивий, Нехибний і Незбагненний є Месія для всіх народів і племен у всьому світі на всі часи. Один-єдиний Месія і для живих, і для мертвих, для тих, хто був, і для тих, хто буде.

А ви, освічені, покликані до того, щоб донести племенам та народам: "О племена й народи, серед вас можуть бути великі люди, найбільші з великих, серед вас можуть бути видатні сини та дочки, кращі з кращих, але Месія - один для вас. І іншого не чекайте і не шукайте. Воістину, якщо прийде інший під Його ім'ям, другий, крім Нього, єдиного, буде брехня і син брехні. Тоді, - каже єдиний справжній Месія, - Ото, Христос тут чи Отам, не йміть віри (Мт. 24:23). Не будьте, як євреї, які чекають свого єврейського месію. Не прийде другий месія: ні єврейський, ні американський, ні індійський, ні російський. Бо головна якість справжнього Месії - Його вселюдськість. Він прийде до всіх, Він вище всіх і за всіх.

Такий є у вас Месія, о народи і племена, такий, наче сліпуче сонце на небі. І подібно до того як сонце освітлює всіх вас, білих, чорних, жовтих і червоних, так єдиний Месія світить всім вам, світить всім, служить усім, панує над усіма. Чи буде хто-небудь з вас шукати іншого сонця? Ні. Для чого ж тоді шукати іншого месію, коли світло Месії Ісуса Христа яскравіше сонячного світла, яскравіше, щедріше, життєдайніше, радісніше, рятівніше?

Бережіться інших месій, о народи і племена, стережіться багатьох месій, бо вони суть душогуби і слуги безбожному. Диявол намагається применшити значення і велич Господа Ісуса, а тому прагне звання Месії, Христа, звання єдине і неземне, перетворити на орден, щоб привласнити багатьом і багатьом. Але ви знайте, що носити бойові ордени і бути істинним полководцем не одне й те саме.

Бережіться месій, які без хреста з'являться. Ваш Месія одне знамення носить, одну відмінність - Хрест. Хрест як прапор перемоги. По ньому пізнаєте Месію свого, єдиного, істинного, Який одного разу зігнутим вступив на ниву, щоб засіяти її, але Який ще раз вступить на неї випростувавшись, щоб з ангелами зібрати жнива".

Єдиний Месія, Спаситель світу - Син Божий, Єдинородний, від Отця рождений перше всіх віків. Це Його печатка небесна і запорука істинності Його месіанства. Хто відречеться від Месії Господа, той буде викритий у брехні.

Про це ж, але ще суворіше, говорить вам апостол, який сидів при столі у грудях Ісуса. Ось його слова: Хто неправдомовець, як не той, хто відкидає, що Ісус є Христос? - тобто Месія (1 Ів. 2:22). Хіба може бути Месією хтось менший Сина Божого? Хіба люди могли б прийняти за Месію меншого, ніж Син Божий?

Потрібно було Кров'ю Своєю омити одряхліле і зотліле древо людства. Кров жодного зі смертних не була ні достатньо чистою, ні достатньо сильною і життєдайної, щоб облагородити і зміцнити старе дерево. Нічия кров не могла зробити цього, крім Крові Сина Божого, в яку Він, немов у багряницю, одягнув Своє вічне Божество.

Піднесися нині розум ваш, освічені, що носять в собі образ Божий, до Сина Божого, Єдинородного. Ви одразу пізнаєте Його через образ Божий, який у вас, і, пізнавши, зрадієте. Єдинородним Сином Божим Христос іменується тому, що Він є Син Єдиний, від Бога Отця народжений. Коли називаєте Всевишнього Отцем, тоді підтверджуєте існування Сина. Не називають батьком бездітного. Того, хто не народжує.

Так говорить Всевишній устами пророка Свого: Чи Я допроваджу до породу, і не вчиню, щоб вона породила? говорить Господь. Чи Я, що чиню, щоб родила, і стримаю? (Іс. 66:9). Та не засумнівається ніхто, що Господь - Батько, нехай не засумнівається ніхто у Сині Божому, Єдинородному. Чи може бути що добре на світі, що не в Господі, і не від Господа? А народження завжди благо. Тому народження у Бога не як ідея, але як реальність, реальність вічна, бо Бог вічний.

Господь - Свідок. Сам Бог Отець свідчить про Сина Свого, спочатку через пророка, кажучи: Ти Мій Син, Я сьогодні Тебе породив (Пс. 2:7). І це сьогодні Боже - вічно! А потім Сам сповістив про Нього на річці Йордані і горі Фаворі: Це Син Мій Улюблений, що Його Я вподобав. Його слухайтеся! (Мт. 17:5). А Сам Господь Ісус Христос говорить про Себе: Я Син Божий (Ін. 10:36). Так само як ніхто з земнородних не може назватися батьком, не маючи сина, так не буде названий і сином, відкидаючи батька. Чи може бути бездітним батько і син бути без батька? Про це знову говорить вам той, який сидів при столі у грудях Господа: Кожен, хто відрікається Сина, не має Отця; хто визнає Сина, той має Отця (1 Ів. 2:23).

Якийсь багатий чоловік мав сина єдиного. І була та людина вельми милостивою: дізнавшись, що в окрузі багато сиріт, він змилувався над ними, пішов і зібрав їх, і привів у свій дім. І зробив свій будинок їх будинком, своє багатство - їх багатством. І коли звертався до них, говорив: чада мої! Так само як, звертаючись до сина свого, говорив: чадо моє! У чому різниця?

Вам, освіченим, неважко її побачити. Вона очевидна: та людина по єству мала одного сина, а з милості назвалась батьком всім сиротам, яких усиновила у своїм домі. Спорідненість по єству і спорідненість через дар усиновлення - ось у чому різниця.

Це сказано вам, освічені, для того щоб озброїлися ви на неосвічених, які говорять зухвало: ми визнаємо Христа Сином Божим, так само як себе вважаємо синами Божими! Запитайте їх лагідно і покірно: як же ви вважаєте всіх синами Божими - і себе, і Христа? Всіх чи по милості чи всіх по єству? Дайте відповідь нам: як може безгрішний Христос бути сином по милості і як ви, грішні, синами по єству? Господь безгрішний, це ви визнаєте. Безгрішний може народити тільки безгрішного. Як може народитися грішний від Того, Хто не має гріха? Хто може дати те, що не має сам? А хто з синів жінки без гріха? І хто ж з вас може назватися сином Божим по суті?

По єству, або суті, Сином Божим може назватися лише Той, Хто носить у Собі Божественні властивості та Божественну силу Бога Отця. Іншими словами, Сином Божим може бути тільки Бог. Чи не свідчить вам в один голос вся природа, що народжене завжди одного єства з тим хто народжує? Від дуба народжується дуб, від голуба - голуб, від лева - лев, від орла - орел, від людини - людина, і такий порядок у всьому царстві живої природи. Хто може народитися від Бога, якщо не Бог? Вічний Син Божий народився від Бога Отця; отже, Він - Бог. Так, такий порядок, про який говорить вся жива природа, про який свідчить Сам Господь. І якщо безгрішний Господь Ісус Христос - Син Божий по суті, то ви можете бути синами Його тільки через дар, з ласки, з усиновлення.

А перше всіх віків народжений Бог Син від Бога Отця. Сам Син Божий засвідчив це перед євреями, гонителями Своїми, сказавши: Перш, ніж був Авраам, Я є (Ін. 8:58). І знову, коли запитали Його: Хто Ти такий? - Відповів їм: від початку Сущий (Ін. 8:25). Цими словами Господь хотів вказати на Своє позачасове походження, Своє позачасове вічне синівства. Він, Єдинородний, Сущий від початку всього творіння, від початку ангельських кіл і тілесних істот. Не можна говорити ні про одне з явищ, не вказавши на його початок. Син Божий - Початок. Якщо Всевишній вічний, вічно і батьківство Його, а вічному батьківству відповідає і вічне синівство. Тому вірно сповідуєте, коли говорите, що віруєте в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, від Отця рожденого перше всіх віків.

Це віра переповнених любов'ю душ, важко прийняти її душам, які не мають любові. Батьки, що беззастережно люблять своїх дітей, і діти, що беззастережно люблять батьків, з радістю приймають її. Незрозумілу і найглибшу таємницю про симпатії батьків до дітей і дітей до батьків осяює світло Божого батьківства і Божого синівства. Тільки в такому світлі діти і батьки можуть осягнути таємницю своєї взаємної любові, тільки в такому світлі можуть вони осягнути те, що їх любов небесного походження. Вона загорілася від вічного полум'я любові Отця і Сина, і тому батьки, безмежно люблячі своїх дітей, і діти, що беззастережно люблять батьків, з радістю приймають віру в вічного Отця, і Сина співвічного Йому на небесах.

Це ваша віра, христоносці, і віра ваших батьків, які любили вас. Нехай стане вона вірою і ваших дітей, яких ви любите беззастережно, віра непосоромлена, православна, рятівна. Воістину, це віра освічених людей, що носять образ Божий у собі. У Судний день Христа будуть помилувані вони і названі благословенними.

ІСУС ХРИСТОС. МЕСІЯ. СИН БОЖИЙ.

До змісту статті...
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google