До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

І в Духа Святого, Господа, Животворчого, що від Отця сходить, що з Отцем і Сином рівнопоклоняємий і рівнославимий, що говорив через пророків

Коли мандрівник в ночі бачить далеко промінь світла, він радіє і направляє свої кроки туди, де побачив світло, не шукаючи, від якого джерела виходить той далекий вогник у темряві. Коли ж наблизиться до нього, тоді починає оглядатись.

Віра християнська наблизила людей до вічного світла Божества, і християни уважно досліджують це таємниче і ласкаве світло, тому що воно стало їм ближчим. А ті, хто далекий від нього, не дбають про те, щоб пізнати його.

Семіти вражаються іафетитами: як можуть вони вірити в трьох богів? Хто повірить в існування трьох богів? Невже християни, які звільнили від багатобожжя стільки народів і країн?

Скажіть їм, що не в трьох богів ви вірите, а в одного, Єдиного, Живого, Істинного. Але Месія ваш так близько поставив вас до світла вічності, що три свічки ви бачите і розрізняєте. Три вічні свічки - один Вогонь. Три величності - один цар. Три дива - одна Таємниця. Три Особи - одна Істота. Три Іпостасі - один Бог. Ім'я велике - Пресвята Трійця. Свята Трійця в Одиниці. Отець, Син і Дух Святий - повсякчас і навіки - один Бог.

Біля підніжжя цієї життєдайної таємниці серафими і херувими в священному трепеті приховують лики свої, в божественному захваті і нескінченному блаженстві. А незліченні ангельські воїнства струнко і зворушливо хором співають величання Бога єдиного, Богу живому: Свят, Свят, Свят Господь Саваот!

І сонце неосяжне на небосхилі являє Трійцю в Одиниці, - полум'я, світло і тепло, - троїчність нероздільно, нерозлучна становить Сонце це. І кожен атом земний являє собою триєдність. І душа людська - образ Бога Триєдиного - складається з трьох головних неподільних сил: почуття, розуму і волі, але троїчність ця не ділить душу на три душі. Душа - одна і єдина; три її сили складають єдність і залишаються в єдності.

Але світ пізнав Бога як Трійцю не через образи природи, не через тіні і символи. Небесне одкровення було про це: Господь наш Ісус Христос оголосив його. Від Нього рід людський дізнався про батьківство Бога Отця і про синівства Божого Сина про сходження Духа Святого. Він нас, прийдешніх в темряві нічній, наблизив до вічного Божественного світла, і ми почали бачити і розрізняти Трьох в одному - три дива в одній таємниці, три Іпостасі в єдиному Божестві.

Від Христа взяли ми віру в Духа Святого, Господа, Животворчого, що від Отця сходить. Духів темряви, злих і брехливих, розділених між собою і безсилих, безліч, але Дух Святий один. Язичницькі народи, вірили у безліч богів, насправді вірили в цих темних і брехливих духів. У Духа Святого єдиного можуть вірувати тільки православні, які вірують в Єдиного Бога.

Дух Святий зветься Животворчим, бо Він подає життя, відроджує життя, живить і воскрешає. Коли Бог творив світ, Дух Божий ширяв над поверхнею води (Бут. 1:2), коли створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею (Бут. 2:7). Апостол Божий пише християнам: Дух Божий живе в вас (Рим. 8:9). Але не будемо змішувати дух людський з Духом Божим! І апостол розрізняє їх, коли каже: Сам Цей Дух свідчить разом із духом нашим, що ми діти Божі (Рим. 8:16). У цьому ваша радість, духоносці: чого б варто було свідчення людське, якщо б Сам Дух Святий не свідчив, що ви - діти Божі? А Дух Божий дається всякому, хто просить Його у Бога.

Треба просити і потрібно очищати оселю своєї душі для прийняття найдорожчого з гостей. Ось як говорить Переможець смерті, Господь наш: Отож, коли ви, бувши злі, потрапите добрі дари своїм дітям давати, скільки ж більше Небесний Отець подасть Духа Святого всім тим, хто проситиме в Нього? (Лк. 11:13). Цей є самий великий дар, який Господь дає людям. Бо, даючи Духа, дає Самого Себе. Чи є дар більший? Чи є любов більша цієї?

Яким чином Дух Божий був вірним? По-перше, скажемо: як тепло в серці. Воно приходить при старанні молитви. Іноді це тепло розливається по всьому тілу. Пророк Єремія ясно і істинно свідчить про це, свідчить по досвіду. Велику ганьбу та безліч страждань зазнав пророк, і тоді вирішив він не говорити з людьми, не пророкувати більше. Але, як оповідає він сам, стало це в серці моїм, як огонь той палючий, замкнений у костях моїх, і я змучивсь тримати його й більш не можу (Єр. 20:9). Непереможний Дух Святий, що вселився в чисте серце.

Ще Дух Божий був як глас. Про це свідчили багато пророків і апостолів. Глас таємничий, але виразний. Чуєш його, але, хто говорить, не бачиш.

Був Він і у вигляді голуба. Так було при хрещенні Господа Ісуса Христа в Йордані. І свідчив Іван, промовляючи: Бачив я Духа, що сходив, як голуб, із неба, та зоставався на Ньому (Ін. 1:32). Чистота голуба суть образ чистоти Духа Святого. Блаженні чисті серцем, бо вони отримають честь відвідування Господнього.

Але найяскравіше явище Духа Святого в людській історії було у вигляді вогненних язиків у день П'ятидесятниці, по воскресіння Христа. Коли ж почався день П'ятдесятниці, всі вони однодушно знаходилися вкупі. І нагло зчинився шум із неба, ніби буря раптова зірвалася, і переповнила ввесь той дім, де сиділи вони. І з'явилися їм язики поділені, немов би огненні, та й на кожному з них по одному осів. Усі ж вони сповнились Духом Святим, і почали говорити іншими мовами, як їм Дух промовляти давав (Дії 2:1-4). Так сталося освячення та хрещення першої Церкви Христової на землі - вогнем Духа Святого.

Так виконалася обітниця Спасителя апостолам. Виконалася з такою силою, так чудово, що ніхто з апостолів не міг і помислити. Воістину, діла Божі перевершують всі уявлення людські.

Сказав Господь: І вблагаю Отця Я, і Втішителя іншого дасть вам, щоб із вами повік перебував, Духа правди, що Його світ прийняти не може, бо не бачить Його та не знає Його. Його знаєте ви, бо при вас перебуває, і в вас буде Він (Ін. 14:16-17). А перший Утишитель, Господь Ісус Христос, був невичерпною втіхою для вірних Своїх. Але любові Божої немає краю, і з цієї безмірної любові посланий інший Утішитель.

І ще таке свідоцтво залишив Господь наш Ісус Христос про Духа Святого: Утішитель же, Дух Святий, що Його Отець пошле в Ім'я Моє, Той навчить вас усього, і пригадає вам усе, що Я вам говорив. (Ін. 14:26). І ще таке: коли Втішитель прибуде, що Його від Отця Я пошлю вам, Той Дух правди, що походить від Отця, Він засвідчить про Мене (Ін. 15:26). І: А коли прийде Він, Той Дух правди, Він вас попровадить до цілої правди, бо не буде казати Сам від Себе, а що тільки почує, казатиме, і що має настати, звістить вам. Він прославить Мене, бо Він візьме з Мого та й вам сповістить (Ін. 16:13-14).

З обітниці дізналися люди про Духа Святого. Дух Святий явився людям, і вони увірували в Нього. Дух Святий невпинно присутній серед Своїх праведних, і вони полюбили Його.

Як світло народжується від сонця і як тепло від сонця виходить? Хіба це відомо вам? Як в серці народжуються помисли і сила виходить? Хіба ви розумієте? Як же тоді можете знати вічну таємницю Отця ненародженого і таємницю народження Сина і похождення Духа? Жодну з таємниць не могли збагнути сини людські, поки Всевишній не відкрив їм. Не більше і не менше, а стільки лише, скільки їм було потрібно.

Явлено нам, що Дух Святий не творіння Боже, але Бог. Він Господь Животворчий, Котрий присутністю Своєю творить життя, дає силу, вливає мудрість, виробляє радість. Від вічного Отця Він вічно виходить. Єдиносущний Він Отцю, і Сину єдиносущний, едіносильний, Йому рівнопоклоняємий і рівнославимий. Відрізняється лише іпостасно, особлива іпостась відрізняє Його від Отця і Сина. Але й Йому належить те ж поклоніння і слава. Святим Духом пророки глаголили. У звичайних рибаків влив Він мудрість небесну. Слабким людям - і чоловікам, і жінкам, які страждали за Христа, - дав Він непереможну силу, силу, що сильніше за смерть.

Дух Святий, Животворчий, що від Отця сходить, Бог істинний від Бога істинного. Він був і діяв, Він є і діє. Ті, кому Він являється і в кому діє, знають Його. Не знають суті Його, але знають по явищах і діях.

Віра в Святого Духа Божого грунтується не на здогадках, не на побудовах розуму, а на явленій, дослідно пережитій і засвідченій реальності. Кожен, хто бажає стати свідком цієї реальності, повинен, перш ніж випробовувати небесні таємниці, очистити серце від гріха і освятити його молитвою. І явиться йому Дух Святий, Дух істини і життя, Дух мудрості і радості, Дух свободи й усиновлення. І Святий Дух засвідчить його духу істинність всього одкровення Христового про Бога, про душу, про шляхи порятунку, про вічне Царство Боже, так, як Він свідчив духу апостолів і святих отців, що склали Вірую.

Через Господа Ісуса Христа, Сина Божого, прийшло до людей знання про Бога як про Трійцю. Це знання Він дав нам не у вигляді філософського вчення, але у вигляді явища і Отця, і Сина, і Святого Духа. Ці явища і дії Бога живого в трьох іпостасях Його - реальність. Реальність - явища Батька на той бік Йордану і на Фаворі. Реальність - чудесне втілення Сина Божого, і Його діяння, і страждання, і воскресіння. Реальність і явлення Духа Святого апостолам і Його дія в них, у святих, в праведниках, у всій Церкві Божій від початку і донині. Повсякчас і навіки - один Бог, один Цар вічний, одна сила, одна слава, одна любов, одна радість, один світ, одна сутність - один Бог.

Це віра прозорливих, тих, хто спрямував зір до променю світла вдалині. Не сприймають її сліпі і незрячі, які ледь бачать те, що їм сонячне світло відкриває. Для прозорливих матеріальне світло суть темрява, крізь яку вони йдуть, як подорожні в ночі, вдивляючись у далекий світ. Вони йдуть, не відриваючи погляду від того великого світла: настільки великого, що навколишній їх світ здається їм темрявою. І нехай світло те далеке, але він висвітлює їх нічний шлях і зігріває серця чудним теплом і радістю. І радіють вони, як діти, - діти великого світла. І поспішають до нього, як вигнанці поспішають на батьківщину. Сміливо крокують вони вперед, далі і далі, не оглядаючись назад. І з радістю звуть тих, хто заблукав і відстав у шляху братів своїх, підбадьорюючи і втішаючи їх, допомагаючи їм долати далеку дорогу. З переможною піснею вони поспішають вперед і вперед: он там, брати, там наш Батько, і Спаситель, і Утішитель. Світить нам, зігріває нас, кличе нас!

Чи не ваша це віра, христоносці, і віра прозорливих предків ваших? Нехай стане вона і вірою дітей ваших, з роду в рід, до кінця шляху. Віра, перевірена і в грозу, і при ясному сонці, віра непосоромлена, православна, рятівна. Воістину, це віра людей освічених, що носять в собі образ Божий. Вони в день Страшного Суду Христового будуть названі благословенними.

ДУХ. УТІШИТЕЛЬ. ПОКЛОНІННЯ.

До змісту статті...
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google