До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

Чекаю воскресіння мертвих ...

Зграя птахів. Яке прекрасне видовище! Один птах ніколи не залишить такого сильного враження від чарівної краси, як зграя птахів. А зграя птахів набагато прекрасніше виглядає в польоті, ніж коли опуститься на землю. Уявіть собі мільярд птахів однієї породи. Уявіть собі червоних птахів. Вони прилітають, сідають на землю і залишаються на ній. Новий мільярд птахів прилітає, сідає на землю і залишається. Наступний мільярд прилітає і сідає і залишається. І знову, і ще, і ще. І так століттями. Незліченні зграї птахів, незліченні мільярди птахів. Залишаючись на землі, вони під різними впливами природи змінюють забарвлення. Одні стають темно-червоними, інші чорними, треті строкатими, четверті білими.

І уявіть собі, що всі ці незліченні зграї, незліченні мільярди птахів як по команді піднімаються з землі і злітають. Яке величне видовище! Білих птахів більше, їх густі зграї летять попереду. За ними строкаті, потім червоні, чорні, а за ними інші, по порядку, все більш повільні і мляві. Вони закрили собою сонце, і земля вкрилася нічним мороком.

О брати мої, це не просто фантазія і образ. Реальність перевершить будь-які людські фантазії та образи.

Зоряної вночі вивів Господь праведного Авраама надвір та й сказав йому: Подивися на небо, та зорі злічи, коли тільки потрапиш ти їх полічити. І до нього прорік: Таким буде потомство твоє (Бут. 15:5). А був Авраам старий, і не було у нього дітей. Чи виконає Господь обіцянку Свою?

Незліченна безліч людських душ вже злетіла і опустилася на землю. Всі в кров одягнені, немов у багряницю. Це знак їхньої радості від Творця. Незліченні мільярди, а в той час, коли Господь дав обітницю, в Авраама не було дітей, жодного! Незліченні мільярди тільки донині, чи знайдеться на небі зірок більше, ніж їх?

І засміялася Сарра в нутрі своїм, говорячи: Коли я зів'яла, то як станеться розкіш мені? Таж пан мій старий! І сказав Господь до Авраама: Чого то сміялася Сарра отак: Чи ж справді вроджу, коли я зостарілась? Чи для Господа є річ занадто трудна? (Бут. 18:12-14). І воістину, що Господь сказав, того не залишить без виконання. І Господь виконав обіцянку. Праведне насіння Авраама продовжилося духовно в роді християнському і збільшилося, як зірки на небі.

Це обітниця Божа про сходження душ на землю. Велика і чудова обітниця, з якою може зрівнятися лише інша Його обітниця - про сходження душ з землі, про воскресіння мертвих. Бог у Господі Ісусі Христі, воскреслого Воскресителя, залишив справжню обітницю, що мертві воскреснуть і постануть на Суд. Коли ж прийде Син Людський у славі Своїй, і всі Анголи з Ним, тоді Він засяде на престолі слави Своєї. І перед Ним усі народи зберуться, і Він відділить одного від одного їх, як відділяє вівчар овець від козлів (Мт. 25:31-32). Господь говорить про всі народи, про всі людські зграї, які від початку зліталися на землю. А апостол Христовий, вважаючи воскресіння мертвих таємницею, все-таки обережно і з любов'ю відкривав її вірним: Ось кажу я вам таємницю: не всі ми заснемо, та всі перемінимось, раптом, як оком змигнути, при останній сурмі: бо засурмить вона і мертві воскреснуть, а ми перемінимось!... (1 Кор. 15:51-52). Тоді тлінне одягатиметься в нетлінне, смертне в безсмертя. І тоді скажуть: Де, смерте, твоя перемога? Де твоє, смерте, жало? (1 Кор. 15:55).

Тоді незліченні безлічі душ зодягнуться в легкі нетлінні одежі, в тіла небесні, подібні тілу воскреслого Христа. І ці зграї, о ці незліченні зграї, піднімуться з землі. Одні будуть білими, як вічні сніги, інші - темно-червоними, треті - строкатими, четверті - чорними. Білі зграї будуть біліти чистотою і чеснотою, червоні - червоніти від переважання крові над духом, строкаті - майоріти від змішування добра і зла, а чорні - чорніти від гріха.

Та не тривожтесь від того, що хтось розсміється з обітниці Божої про воскресіння мертвих. І Сарра розсміялася, а потім засоромилася. Віруйте, віруйте і не сумнівайтеся, так само посоромиться також той, хто розсміється над іншою обітницею Божрю. Запитайте його, скажіть йому: Чи є що важке для Господа?

Чекаю воскресіння мертвих ... Ми чаєм повсякденно і щохвилини духовного воскресіння грішників. Надіємось, що рясні гріхом, наче струпом, або почорнілі від гріха душі стануть білі і воскреснуть покаянням. І радіємо разом з ангелами на небесах, коли грішник кається і звертається до Христа (див.: Лк. 15:10). Радіємо разом з батьком, який, знайшовши втраченого сина, каже: син мій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся (Лк. 15:24). Таке воскресіння ми шукаємо часто і нерідко знаходимо.

Але ми чекаємо ще й загального воскресіння. Очікуємо одного-єдиного, неповторного воскресіння всіх померлих, що від створення світу жили на землі і підпали під владу смерті. Надію нашу засновано не тільки на совісті й розумі, але особливо на обітниці.

Непозатьмянілий і чистий розум говорить нам, що цей вир життя не завершується смертю. З незапам'ятних часів люди передчували, що смерть не крапка, а кома. Всі земні народи, навіть перебуваючи в язичницькій темряві, передчували якийсь образ життя після смерті. Античні поети і філософи писали про печаль людської душі в пеклі, в напівтемряві, в напівжитті. Єгиптяни мастили мертві тіла різними бальзамами і смолами, щоб зберегти їх для іншого життя. Продовження життя після смерті і Суд Правди, який спіткав в земному житті не кожного, завжди здавалися незатьмянілій людській совісті чимось природним і необхідним.

Але наша християнська віра в воскресіння заснована не на припущеннях поетів і філософів й не на здогадах і передчуття народів і племен, але на досвіді і на обітниці Божій. Віра наша затверджена не на піску, а на камені. Господь Ісус Христос, який відкрив істину про життя, відкрив нам істину і про воскресіння мертвих. І словами, і прикладами Він відкрив нам її. Нехай тішаться ваші серця, христоносці.

Одного разу випробовували Господа Ісуса. Спокушали саддукеї, які не вірили в воскресіння. Запитували вони Його про те, чиєю буде дружина в іншому світі. Насмішники, власним безумством знехтувані! Відповів їм Добрий Господь: в воскресенні ні женяться, ані заміж виходять, але як Анголи ті на небі. А про воскресення померлих хіба не читали прореченого вам від Бога, що каже: Я Бог Авраамів, і Бог Ісаків, і Бог Яковів; Бог не є Богом мертвих, а живих (Мт. 22:30-32). Якщо ж всі, хто живе на землі помруть і залишаться в могилах, як тоді можна було б назвати Бога Богом живих?

У Капернаумі, у місті неблагочестивім, який через невіру своїх жителів зник з лиця землі, в цьому місті розпитували Господа духовно зубожілі євреї то про одне, то про інше. Нарешті Господь сказав їм: Поправді, поправді кажу вам: Якщо ви споживати не будете тіла Сина Людського й пити не будете крови Його, то в собі ви не будете мати життя (Ін. 6:53). А перед храмом Соломона, який з-за осквернення невірою зник з лиця землі, сказав Господь: Поправді, поправді кажу вам: Наступає година, і тепер уже є, коли голос Божого Сина почують померлі, а ті, що почують, оживуть. і повиходять ті, що чинили добро, на воскресення життя, а котрі зло чинили, на воскресення Суду. (Ін. 5:25-29). А тим, що качають головами й кажуть: як це важко! - Скажіть: Чи є що важке для Господа?

І ще багато інших слів сказав Господь про воскресіння мертвих. І, щоб не залишити людей в сумніві, Він підтвердив Свої слова справами. Він воскресив дочку Яіра: І взяв Він за руку дівча та й промовив до нього: Таліта, кумі що значить: Дівчатко, кажу тобі встань! (Мк. 5:41). І мертва дівчина ожила і підвелася. Воскресив Господь і сина наінской вдови. Прийшовши з учнями в місто Наїн, Він зустрів похоронну процесію і побачив невтішну вдову, яка побивалася про померлого жалобою по одинакові. Спочатку Він підійшов до матері і втішив її словом, сказавши: Не плач! А потім потішив її і ділом: підійшовши до носилок, сказав мертвому: Юначе, кажу тобі: встань! І мертвий устав, і почав говорити. І його Він віддав його матері (Лк. 7:13,14,15). І ще воскресив Лазаря Господь у Віфанії. Чотири дні лежав мертвий Лазар у труні, сестри його оплакували його. Усі рідні його оплакували. Просльозився й Господь. Але озвався до нього: Лазарю, вийди сюди! І вийшов померлий (Ін. 11:43-44). І повернув Господь живого Лазаря сестрам його.

І ще воскресив Господь ... кого? Самого Себе. Він воскрес з гробу в третій день по смерті, як і обіцяв. І учні зраділи, побачивши Господа (Ін. 20:20). Яка ж душа людська, спрагла життя, не зрадіє Господа, що воскрешає і Воскреслого?

Так всемогутній Господь реальними справами підтвердив слова Свої і звістку про воскресіння мертвих.

Подію воскресіння Месії з мертвих апостоли зробили святою підставою євангельської проповіді. І вся їхня особиста надія у воскресіння і непохитна безстрашність перед смертю черпали сили в цій славній події. Один з них, перш колись переслідував Церкву, а потім узрівши живого воскреслого Господа, так пише: Коли ж про Христа проповідується, що воскрес Він із мертвих, як же дехто між вами говорять, що немає воскресення мертвих? Як немає ж воскресення мертвих, то й Христос не воскрес! оли ж бо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша! 15 Ми знайшлися б тоді неправдивими свідками Божими, бо про Бога ми свідчили, що воскресив Він Христа, Якого Він не воскресив, якщо не воскресають померлі. Бо як мертві не воскресають, то й Христос не воскрес! Коли ж бо Христос не воскрес, тоді віра ваша даремна, ви в своїх ще гріхах, тоді то загинули й ті, що в Христі упокоїлись! Коли ми надіємося на Христа тільки в цьому житті, то ми найнещасніші від усіх людей! (1 Кор. 15:12-19). Якщо Христос повстав з мертвих і підтвердив наше воскресіння, то Він зробив нас, які в Нього вірують, найщасливішими з людей.

Господь помер і воскрес, щоб довести і показати нам наше воскресіння з мертвих. Його воскресінням назавжди запалило незгасимий вогонь віри в серцях людських в те, що і вони воскреснуть: як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть (1 Кор. 15:22). Якщо ж і зараз яка-небудь Сарра розсміється і скаже, що важко це, дайте відповідь їй, та й скажіть: Чи є що важке для Господа?

Давним-давно пророк прозрів і говорив: І багато-хто з тих, що сплять у земному поросі, збудяться, одні на вічне життя, а одні на наруги, на вічну гидоту (Дан. 12:2). А інший пророк раніше цього бачив величезне поле, повним-повнісіньке сухих мертвих кісток. Дивився і бачив, як за велінням Божим стався шум, а кості зближалися. Дивився пророк і бачив, як сухі кістки покривалися шкірою і обростали плоттю, і Господь наказав був, і ввійшов у них дух, і тіла людські ожили і стали на ноги, і військо їх дуже і дуже велике! (Пор.: Єз. 37:7,10).

Ось бачення і пророцтва праведних Божих пророків. Але реальність цих видінь і виконання пророцтв прийшли від Христа і через Христа. А тим, хто ще сумнівається, кажучи, що таке неможливо, дайте відповідь і скажіть: Неможливе це людям, та можливе все Богові (Мт. 19:26). Дайте відповідь їм словами Самого Спасителя. І розвійте їхні сумніви, і врятуєте братів.

Це віра вірних і чуйних. Важко прийняти її блукаючим умам і приспаним земними пахощами душам. Ті, кого земля вкрила струпами гріха та зчорнила тленністю мирською, не схиляв вухо до Божих обітниць. А вірні вірять слову Божому і чуйно очікують виконання. Їх верне від брехні брехливих, їм набридли короткі стежки брехні. Дорозі серцю їх став довгий шлях Всевишнього. На цьому довгому шляху Він дає їм спочинок все новими і новими підтвердженнями благого його закінчення. Кращий відпочинок для них - слово Спасителя і Супутника, що пройшов весь їхній шлях, будучи людиною, і дійшов до кінця і бачив його і розповів їм про велику радість.

Наприкінці помилкових стежин завжди чекає змія, та стародавня змія, через яку прародич наш був вигнаний з раю. А в кінці довгого шляху істини зустрічає Цар і Батько, Утішитель і Воскреситель. Це радість для вірних і чуйних. І вони діляться радістю своєї з своїми братами, і супутниками, з дітьми великого Царя.

Це ваша віра, христоносці, віра вірних і чуйних предків ваших. Нехай стане вона і вірою дітей ваших, з роду в рід, до кінця шляху, до благого його кінця. Це віра непосоромлена, православна, рятівна. Воістину, це віра справді освічених людей, що носять в собі образ Божий. На Суді Христовому, в день великий, вони не будуть проливати сліз, але приймутт життя і будуть названі благословенними.

СПОДІВАННЯ. ПОВСТАННЯ. ПРЕОБРАЖЕННЯ.

До змісту статті...
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google