До змісту статті...

Джон Пауелл

Чому я боюся любити?

Переклад з англійської священика Олександра Борисова

  1. Улюблені, любім один одного, бо від Бога любов, і кожен, хто любить, родився від Бога та відає Бога!
  2. Хто не любить, той Бога не пізнав, бо Бог є любов!
  3. Любов Божа до нас з'явилася тим, що Бог Сина Свого Однородженого послав у світ, щоб ми через Нього жили.
  4. Не в тому любов, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас, і послав Свого Сина вблаганням за наші гріхи.
  5. Улюблені, коли Бог полюбив нас отак, то повинні любити і ми один одного!

1-ше Послання Іоанна 4:7-11

I. Людське запрошення до любові

СЛОВО релігія від латинського слова religio, що означає зв'язок (возз'єднання), світогляд, бачення, сприйняття і відображення сущого людиною. У своєму релігійному житті людина пов'язує, з'єднує себе з Богом, Який є її «альфа» («початок») і «омега» («кінець»). Для кожної людини, знайомої з Новим Завітом, не може бути сумнівів у тому, що істота релігії та істота зв'язку між людиною і його Богом становить любов. Коли фарисеї запитали Ісуса:
- Яка найбільша заповідь у законі? - Він відповів:
- Люби Господа Бога Твого всім серцем твоїм і всією душею своєю, і всім своїм розумом. Ця є перша і найбільша заповідь. Друга ж, подібна до неї: Люби ближнього твого, як самого себе. (Євангеліє від Матвія 22:34-40)

Що значить любити Бога всім серцем, всією душею і всім розумом? Я думаю, що апостол Іоанн відповів би на це, що кожен з нас, перш ніж зміг би дійсно віддати Богові своє серце, душу і розум, хотів би спочатку знати, наскільки Сам Бог його любить, знати, наскільки вічний Бог думає про нього і бажає розділити з людиною Своє Божественне життя, радість і любов. Християнська любов є відповіддю на безмежну любов Бога, але відповіді не може бути до тих пір, поки людина не усвідомлює всім своїм єством, що Бог першим полюбив її, полюбив настільки, що послав Сина Свого Єдинонародженого, щоб врятувати нас.

Більш того, Бог не просто любить нас - Він Сам є любов. Якщо прагнення віддати, поділитися є виявом і істотою любові, то тоді Бог і є любов. Він нічого не може придбати ще й тому, що Він - Бог. Він має в Самому Собі всю доброту і всі багатства. Але доброта - це самовіддача, вона шукає того, з ким могла б розділити своє надбання. Так і безмежна доброта, яка є Бог, шукає тих, з ким вона могла б вилитися, могла б розділити все, що має, - з тобою, зі мною, з усіма нами.

Про цю любові ми дізнаємося з нашого власного інстинктивного прагнення поділитися з іншими тими позитивними цінностями, якими ми володіємо: цікавою думкою, хорошою новиною. Ймовірно, краща аналогія, наявна в нашому людському досвіді, - це бажання мати дітей. Коли молоді чоловік і дружина закохані один в одного і переживають завдяки цій закоханості надзвичайну повноту життя, у них виникає радісне бажання розділити цю любов і життя з новим життям, і саме їм належить влада дати початок цьому новому житті. Але любов Божа перевершує навіть цю батьківську любов: «Навіть якщо мати забуде дитя своєї утроби, Я не забуду вас», - так говорить Бог людям.

Саме тут знаходиться ключ любові до Бога. Більшість з нас не усвідомлює досить глибоко цю батьківську і навіть ніжну любов Бога до нас. Особливо це належить до тих людей, які ніколи не знали людської любові, не пізнали її животворного впливу через таїнство людської любові і ніколи не пізнали Бога, Який Сам є любов. Відсутність такого переживання любові - серйозна втрата в їхньому житті. У цьому випадку Бог любові, бажаючий розділити з ними своє життя і радість, найімовірніше, буде здаватися лише результатом палкої уяви, позбавленої будь-якої реальності.

Немає такої людини, яка врешті-решт ніяк не відповіла би на любов, якщо тільки вона в змозі усвідомити, що її люблять. Але якщо життя людини і навколишня її дійсність позбавлені любові, то реальність Божественної любові навряд чи знайде відгук любові - відгук, який буде виходити від усього серця, усієї душі і всього розумiння.

Фальшиві боги

Бог, якого знайде людина, що живе таким життям, буде лише похмурим лякаючим ідолом, що не вимагає від своїх шанувальників нічого, окрім страху. Книга Буття говорить нам, що Бог створив нас за Своїм образом і подобою, і треба сказати, що самою підступною і збіднюючою спокусою є спроба людини у свою чергу створити Бога за своїм - людським - образом і подобою.

Кожен з нас має своє власне й неповторне і в той же час вкрай обмежене уявлення про Бога, яке дуже часто несе на собі печатку та викривлення нашого життєвого досвіду. Негативні емоції, такі, як страх, досить швидко занепадають. Спотворений образ мстивого Бога в кінцевому рахунку набридає і відкидається. Страх - дуже слабкий зв'язок для справжнього союзу і занадто крихка підставу для релігії.

Можливо, саме тому друга заповідь Господа говорить нам, щоб ми любили один одного. Безкорислива людська любов є таїнством, що вводить в любов Божественну. Людині необхідно долучитися до людської участі та самовіддачі інших людей, щоб знайти Бога, що віддає Себе людині.

Ті, хто не відкинутий спотвореного образу мстивого Бога, будуть незмінно кульгати в його темній тіні, і навряд чи вони коли-небудь зможуть полюбити від усього серця, усієї душі і всього розумiння. Такий Бог не буде Богом любові. Тут ніколи не буде довірливої віддачі себе в люблячі руки Отця; людина ніколи не дізнається радості таємничої причетності Бога. Той, хто служить зі страху, не знаючи любові, завжди буде намагатися сторгуватися з Богом. Він буде, звичайно, робити дещо для Бога, злегка повіряти Йому про себе, злегка молитися і т.п., щоб все ж таки якось заслужити місце в Його Царстві. Життя і релігія в цьому випадку стануть шахової грою, а не справою любові.

Відповідь на любов Бога

Людина, відкрита до Божественної любові, неодмінно захоче відповісти на неї своєю власною любов'ю. Яким чином вона зможе дати хоч щось значне у відповідь, якщо Бог не може, володіючи всім, придбати що-небудь ще, якщо Він не може в будь-чому мати потребу? Ось що апостол Іоанн говорить нам про людську відповіді на любов Божу:

  1. Ми з того пізнали любов, що душу Свою Він поклав був за нас. І ми мусимо класти душі за братів!
  2. Улюблені, любім один одного, бо від Бога любов, і кожен, хто любить, родився від Бога та відає Бога!
  3. Хто не любить, той Бога не пізнав, бо Бог є любов!
  4. Любов Божа до нас з'явилася тим, що Бог Сина Свого Однородженого послав у світ, щоб ми через Нього жили.
  5. Не в тому любов, що ми полюбили Бога, а що Він полюбив нас, і послав Свого Сина вблаганням за наші гріхи.
  6. Улюблені, коли Бог полюбив нас отак, то повинні любити і ми один одного!
  7. Бога не бачив ніколи ніхто. Коли один одного любимо, то Бог в нас пробуває, а любов Його в нас удосконалилась.

1-ше Послання Іоанна 3:16, 4:7-12

Зустріти Бога в інших людях - це найбільш дорогоцінний момент в діалозі між Богом і людиною.

Природа людини потребує контакту з Богом тілесним або ж чуттєвому рівні. У Старому Завіті Бог прийшов до людей у гуркоті грому і мерехтінні блискавки над Сінаєм. Його голос пролунав з палаючого куща. У Новому Завіті Божа доброта до людини була ще більш дивною: Він прийшов до нас як людина, Він дійшов до страждань на хресті, страждань за тебе і мене: «Ось що я мав на увазі, коли Я говорив, що люблю вас». Втілившись, Бог приніс Свої дари людям у земній посудині людяності для того, щоб мати можливість говорити з нами нашою людською мовою і щоб ми мали можливість дізнатися, який же Він насправді.

Подібно до того як Бог чекав від людей, що вони знайдуть Його, під покровом людяності навіть тоді, коли ця людяність буде спотворена стражданнями і обагрена кров'ю, Він чекає від нас, що ми знайдемо Його і через людську зовнішність інших людей. Справді, надзвичайно дорогоцінною стає життєва позиція людини, коли він починає всерйоз сприймати Бога саме таким чином:

  1. Бо Я голодував був і ви нагодували Мене, прагнув і ви напоїли Мене, мандрівником Я був і Мене прийняли ви.
  2. Був нагий і Мене зодягли ви, слабував і Мене ви відвідали, у в'язниці Я був і прийшли ви до Мене.
  3. Тоді відповідять Йому праведні й скажуть: Господи, коли то Тебе ми голодного бачили і нагодували, або спрагненого і напоїли?
  4. Коли то Тебе мандрівником ми бачили і прийняли, чи нагим і зодягли?
  5. Коли то Тебе ми недужого бачили, чи в в'язниці і до Тебе прийшли?
  6. Цар відповість і промовить до них: Поправді кажу вам: що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили.

Євангеліє від Матвія, 25:35-40

Перші християни не відокремлювали любов до Бога від любові до людини і позначали одну й іншу грецьким словом агапе (agápē), що об'єднувало в собі одночасно і любов до Бога, що Сам є любов, і до найменшого з братів.

Але все це стара пісня - чи не так? Нерідко, коли ми стаємо настільки черствими, що втрачаємо свою людську свіжість, вкрадається думка, що насправді не ми, але слово Боже втратило Свою свіжість. Коли наша власна великодушність блідне і всихає, виникає бажання відвернутися від цих проблем у пошуках проблем більш практичних, більш приземлених; саме вони здаються нам доречними для обговорення.

Необхідно зазначити, що прагнення уникнути прямої відповіді на реальний заклик Слова Божого - є досить небезпечним. Колись ми неминуче зустрінемося з Ним, і не виключена ймовірність того, що наше серце виявиться вкрай засмученим та зажатим. Вже за порогом життя Бог, що розкриває нам Свої обійми, може запитати нас: «Де ж ваші рани?»

І слідом за блаженним Августином, який довгий час чинив опір, поки нарешті не був переможений Божественною благодаттю, ми повинні будемо з гіркотою визнати: «Занадто пізно, Господи, занадто пізно я полюбив Тебе».

Сенс любові

Багато чого, напевне, можна було б ще сказати, пояснюючи, що ж таке любов, проте цілком очевидно, що справжня любов вимагає забуття себе. Оскільки існує безліч людей, що вживають слово любов і претендують на розуміння його значення, але в той же час не розуміють його дійсного сенсу чи навіть навряд чи здатних по-справжньому любити, то можна запропонувати такий тест: Чи можете ви справді забути самих себе? На ринку життя нам пропонують безліч підробок, які іноді називають любов'ю, але все це помилкові назви. Ми іноді навіть називаємо словом любов задоволення тих чи інших наших власних потреб. Втім, ми навіть можемо робити що-небудь і для інших, не відчуваючи при цьому справжньої любові. Свого роду лакмусовим папірцем на любов завжди буде питання про забуття самих себе.

Чи можемо ми дійсно помістити у фокус нашої уваги щастя чи повноту почуттів інших людей? Чи можемо ми дійсно завжди запитувати себе не про те, що інші можуть зробити для нас, а лишень: що ми можемо зробити для них? Якщо ми справді хочемо любити, то ми повинні задати собі ці питання.

Не можна забувати, що ми здатні використовувати інших людей заради власного успіху, заради задоволення наших глибоких і трепетних людських потреб, і при цьому ми можемо помилково вважати, ніби це і є справжня любов. Хлопець, зізнаючись у коханні дівчині, нерідко може помилятися, беручи за справжню любов просте задоволення своїх егоїстичних потреб. Дівчина, бачачи, що її самотність заповнюється увагою цього хлопця, також легко може помилитись, беручи випробуване нею емоційне задоволення за любов. Подібним же чином батько і мати, всіма силами прагнуть сприяти успіхам своїх дітей, не помічають, що за цим стоїть нездійснені бажання їх власного успіху, і вони з легкістю переконують себе в тому, що вони по-справжньому люблячі батьки. Вирішальним, як і завжди, залишається питання про забуття самих себе. Чи справді цей хлопець і ця дівчина, ці мати і батько забувають самих себе, про свої зручності і незручності, про своє емоційне задоволення і шукають єдиного щастя і повноти життя для тих, кого вони люблять? Це далеко не теоретичні питання. Справа в тому, що для більшості з нас наші власні потреби занадто відчутні і занадто реальні, бо важко насінню впасти на землю і померти для себе - але без цього воно не зможе жити життям любові.

До змісту статті...
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google