До змісту статті...

Святитель Миколай Сербський

Вірую. Віра освічених людей.

... Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, рожденого, несотвореного, Єдиносущного з Отцем, через Якого все сталося.

І пророк, і тайний спостерігач, прозріваючи вічність, бачили Його: то не було сяйво сонця, і не світіння місяця або зірок, але все-таки якесь невимовне Світло проникало усюди і висвітлювало все (див.: Іс. 60:19; Об. 21:23). Чи знаєте ви, освічені, що це за Світло? Так, ви здогадалися, це вічне Світло обличчя Всевишнього. Це Світло вічного Батька, і Світло вічного Сина, і Світло вічного Духа Святого - одне Світло, одне Божество, одна Краса.

Святі отці Нікейські, освічені цим вічним гірним Світлом, визначили ставлення Господа Ісуса Христа до Отця Небесного і Його ставлення до творіння в шести словах. Чотири слова визначають перше, а два наступних - друге.

Перше слово - Світло від Світла. Великий тайноспостерігач сказав: Бог є світло, і немає в Нім жодної темряви (1 Ів. 1:5). Якщо Батько - Світло, чим може бути Його Син, якщо не Світлом? Якщо вічний Батько - Світло, то і Син Його - Світло. Свідоцтво Сина про Себе говорить: Я Світло для світу (Ін. 8:12). Блаженні ви, якщо можете назвати себе освіченими цим Світлом!

Друге слово - Бога Істинного від Бога Істинного. Одного разу апостол Пилип насмілився попросити Господа: Господи, покажи нам Отця, і вистачить нам, на що Господь відповів йому: Хто бачив Мене, той бачив Отця, - і додав: - Повірте Мені, що Я в Отці, а Отець у Мені (Ін. 14:8-11). І знову сказав: Усе, що має Отець, то Моє (Ін. 16:15), і знову: Я й Отець Ми одне (Ін. 10:30), - сказав, коли євреї хотіли побити Його камінням, кажучи Йому: за богозневагу, бо Ти, бувши людиною, за Бога Себе видаєш (Ін. 10:33). Як вони, засліплені гріхом, бачили, так і говорили. А бачили вони в Христі тільки тіло людське, а те, що крилося за тілесної завісою, за багряницею плоті, було приховано від їхніх очей. Адже мідний дріт, який проводить електрику, який переносить думки і голос, і звичайний мідний дріт, що валяється на землі, для недосвідчених і нерозумних людей виглядають однаково. Пелена застеляла їхній духовний зір, і не бачили вони Божественного єства за природою людською. Його могли бачити тільки хрещені, освячені та очищені. Його бачили святі апостоли і всі духовні люди впродовж багатьох століть, такі, як святі Нікейські отці. Бог у Христі ... - свідчить апостол Павло (2 Кор. 5:19). Це Боже одкровення. Але те, що Народжений від Бога - Бог Істинний від Бога Істинного, стає очевидним з явища батьківства в царстві живої природи. Бог істинний міг народити тільки Бога істинного.

Слово третє - рожденого. Тобто Син Божий народився від Бога. Світло народжене від Світла, Істина народжена від Істини, Життя від Життя, Слава від Слави, Бог Істинний від Бога Істинного. Людський розум до деякої міри здатний зрозуміти тілесне народження плоті від плоті, але зрозуміти народження духу від духу йому важко. Знайте, освічені, що тілесне народження лише тінь або символ народження духовного. Досить вам, христоносці, знати, що Месія і Спаситель наш не смерть від смерті, не темрява від темряви, не тлін від тліну, не неміч від немочі, але Світло від Світла, Бог істинний, народжений від Бога істинного. А оскільки Він народжений у вічності, то і вам, коли залишите цей світ і брами його зачиняться за вами, з'явиться Він у вічності.

Сказано вам одного разу, що Месія ваш - Син Божий, Єдинородний, єдиний народжений від Бога Отця, нехай буде вам радість сповна знову почути про Нього як про народженого. Бо народження - значить любов. Перш було сказано вам, що Він - єдиний, від Бога по єству народжений, Вишній від Вишнього, перше всіх віків народжений від Всевишнього. Він може бути схожим на творіння, але Він нетварний.

Слово четверте - Єдиносущного з Отцем, тобто одного єства з Отцем. Хіба це не зрозуміло само собою після всього сказаного про Нього? Бо, якщо йдеться, що Він Син Отця, ці слова вже містять в собі те, що Він однієї істоти, одного єства з Отцем. І якщо сказано: Світло від Світла, то цим знову підтверджується, що Світло, народжене від Світла, дорівнює за сутністю і єством Світлу, що народжує. І коли говориться: Бога Істинного від Бога Істинного, ці слова підтверджують істину про те, що Син єдиносущний з Отцем. Нарешті, коли ми вимовляємо: рожденого, несотвореного, цим ще яскравіше підкреслюється сказане раніше. Бо народжене завжди одного єства з батьком, у той час як створене іншої істоти і єства, ніж той хто створив. Подивіться і побачите, що народжене дитя того ж єства, що його батько, а меч іншого єства, ніж коваль, що виковав його.

Ось два слова, якими святі отці Нікейські визначили ставлення у вічності Сина Божого Ісуса Христа до Свого Отця. А ось два слова, якими вони визначили ставлення Сина Божого до тварного.

Перше слово - несотвореного. Небеса, і земля, і все видиме і невидиме на ній, все, що поза істоти Бога, Єдиного, Живого, - все це створене. Один тільки Творець нетварний. І так само як нетварний Батько, так само нетварний і Син. Народжений, а не створений. Від початку Він - робітник, а не робота, винуватець творіння, а не твориво. Співвічний Отцю і Єдиносущний з Отцем. Батько - Альфа і Омега, і Він - Альфа і Омега. Батько безпочатковий, і Він - безпочатковий. Поза часом, поза простором, вічний і безсмертний. Його істота нерозлучна з істотою Отця, Його світло і слава невіддільні від світла та слави Отця. Сила Отця і Його сила. Чи не випливає з цього, що Син Всевишнього нетварний? Бо як може бути тварним Той, Хто вічний? І ким міг бути створений Той, Хто співвічний з Отцем?

Подібно до того як неможливо говорити про сонце без світла або джерело без води, неможливо говорити і про Отця без Сина або про Сина без Отця. Тому сказано, освічені, що Спаситель ваш нетварний. Бо був би Він тварним, то й Він, як і всі ми зі створених, потребував би Спасителя. Будь Він створеним, Він не був би Сином, а одним із синів, був би не Сином, а одним з усиновлених. Але Він воістину Син, а не пасинок. І якщо б був Він пасинком, тоді Батько не мав би рідного Сина, не міг би Він називатися Отцем і не існувало б вічного батьківства. Не існувало б тоді і вічної любові. Не існувало б синівства вічного, і батьківства вічного б не було - двох стовпів вічної любові. Але хай тішаться ваші серця, чада Божі, бо існують і батьківство, і синівства, і - любов. Так зігрівають вас промені вічної любові!

Друге слово - через Якого все сталося. Через Нього все творіння знайшло своє буття. По слову Божому: Усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього (Ів. 1:3). Син Божий, Єдинородний, отже, не просто нетварний, але Він - Творець. Через Нього все почало бути, і без Нього нічого б не почало бути, що почало бути. Творіння, в якому все, що на небі і на землі, знайшло своє існування, - однаковою мірою по справі і Отця, і Сина, так само як і все що відбувається знаходиться однаково у владі і Отця, і Сина.

Так святі отці наші описали Того, Кого неможна описати. Так, на підставі записаного одкровення Господа Ісуса Христа і незаписаного одкровення Духа Божого Святого, зодягли вони в слова віру свою і віру нашу. Але знайте, що Той, Хто невмістимий у всесвіт, не може вміститься і в слово людське.

Все, що сказано про Нього, христоносці, сказано про Бога Всевишнього, сказано про вічно таємного Отця, а про явленого Сина: про Істоту вічну, Яка Сама Себе народжує і поза Самою Себе не має потреби ні в чому. Сказано про диво буття - незмінне і безсмертне, про невгасаюче Полум'я Божественне, від якого залежить причинно всяке світло в світі, видиме або невидиме.

А далі піде розповідь про Бога Творця, що зійшов до творива Свого, у тимчасовість, у простір, у обмеженість. Подібно до того як мати схиляється до дитини, що плаче в колисці, так Творець людини схилився і зійшов до людей, в долину сліз.

Віра наша - віра вдумливих і молитовних душ. Важко прийняти її душам чуттєвим та обліпленим мирським прахом. Вдумливі люди щиро визнають обмеженість людського розуму в порівнянні з усе новими і все більш високими кручами таємниць, які виростають одна за іншою. Ось тільки що з таким зусиллям піднялися ми на вершину і зітхнули з радістю і полегшенням, а перед нашим поглядом виростає нова, ще більш висока скеля. І так нескінченно, з покоління в покоління.

Дивляться вони і бачать, що ні одна з вже розгаданих таємниць все ще не "месія", але лише "предтеча" - предтеча нових таємниць. Все нове, розгадане, пізнане, ще не відкриття, а все ще завіса, яка приховує нові дива - невимовні, незчисленні, нескінченні. Тому вони молитовно підносять розум свій до Всевишнього і чуйно приймають у своє серце одкровення про нові та великі таємниці, які Він по любові і мудрості благоволить явити роду людському. Сприймають їх з радістю і сповідують з відвагою. Що чекати молитовним від чуттєвих? І що чуттєві, разом з молитовними мандрівні, можуть повідати про Божественні таємниці, нечувані, небачені, неприступні, приховані за незліченними скелями таємниць природи? Що можуть почути вони від чуттєвих і мирським прахом обліплених? Нічого, крім того, що вже чули і - відкинули. Тому так люблять вони Месію, Єдиного і Справжнього, Який, як особистий свідок, прийшов із Царства останніх таємниць і відкрив стільки, скільки душа людська може вмістити й понести.

Це ваша віра, христоносці, віра предків ваших, вдумливих і молитовних. Нехай стане вона вірою дітей ваших, з роду в рід, до кінця шляху. Воістину, це віра справді освічених людей, тих, які несуть образ Божий у собі. У день Суду Божого вони вистоять і оправдані вірою, і чистотою, і добрими справами своїми. І будуть названі благословенними.

СВІТЛО. ІСТИНА. СЛОВО.

До змісту статті...
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google