Коли твій брат сумує з-за їжі, то ти поводишся не за любов'ю. Не губи твоєю їжею того, за якого вмер Христос. Не виставляйте вашого добра на зневагу. Бо царство Боже не їжа і не пиття, а праведність, мир і радість у Святому Дусі. Хто так служить Христові, той Богові вгодний і людям довподоби.
До Римлян 14:15-18

Головна » 2011 » Серпень » 2 » Пророк Божий Ілія

Пророк Божий Ілія

Пророк Божий Ілія
Пророк Божий Ілія

2 серпня Православна церква святкує пам'ять святого пророка Ілії, одного з найвеличніших святих Старого Завіту, першого незайманого, активного викривача язичництва та проповідника істинної віри в єдиного Бога. З глибокої давнини церква називає його ангелом у плоті та Предтечею другого пришестя Христа. Пророк Ілія за святе життя був узятий живим на Небо і з'явиться знову для проповіді в останні, страшні часи, під час якої і прийме смерть.

Народився Ілія у м. Фесфії Галаадській, і був потомком Аарона. Дане дитині ім'я Ілія (אֱלִיָּהוּ - міць Господня, фортеця Господня) визначило весь його життєвий шлях.

Святий пророк Ілія жив за 900 років до Різдва Христового, у той важкий час, коли його народ, залишивши істинного Бога, впав в ідолопоклонство. Ще юнаком Ілія виявляв схильність до аскетизму, полюбляв на самоті годинами проводити у молитвах. З волі Господньої йому являлися видіння, які вказували на те, що мало відбутися. Пророк Ілія був ревним поборником істинної віри і благочестя. Він викривав правителів і народ, які ухилились в язичництво. Палкими були проповіді й заклики пророка Ілії. Так, устами цього пророка проповідувалось слово Боже. Ілія благав людей покаятись у своїх гріхах, застерігав їх від кари Господньої. Проте вони не послухали. Тоді Бог покарав їх. Ілля прийшов до Ахава і від імені Божого оголосив йому: «За твоє нечестя в ці роки не буде ні дощу, ні роси, хіба що за моєю молитвою». Так і сталося. Упродовж багатьох місяців не було ні дощу, ні роси на траві, палюче сонце знищило усю рослинність, дерева не вродили ніякого плоду. Ілія сумував, що народ голодує, і почав благати Господа послати дощу, аби зросити спраглу землю.

Пророк Божий Ілія
Пророк Божий Ілія

Три з половиною роки тривала посуха. По закінченню цього часу Ілія, за велінням Божим, знову прийшов до Ахава і запропонував йому зібрати ізраїльський народ на горі Кармил. Коли Ахав зібрав народ, Ілія сказав: "Досить вам бути в нечесті. Пізнайте істинного Бога. Принесімо жертву: ви – Ваалу, а я – Господу Богу, але вогню не розводитимемо. Хто пошле з неба вогонь на жертву, Той і є істинний Бог". Усі погодилися.

Першими приступилися до жертвоприношення жерці Ваалові - вони приготували жертовник, поклали на нього тельця і цілий день біля нього стрибали і кричали: "Ваале, почуй нас!", але дарма — небо мовчало. Настав вечір. Святий пророк Ілія спорудив свій жертовник із 12-ти каменів, поклав жертву на дрова, наказав викопати навколо рів і звелів поливати жертву та дрова водою. Коли рів наповнився водою, ревний пророк звернувся до Господа з полум'яною молитвою та проханням, аби Він послав із неба вогонь заради спасіння блудних та озлоблених ізраїльських людей, і навернув серця їхні до Себе...

За молитвою пророка з неба зійшов вогонь і запалив жертву, дрова, каміння та навіть саму воду. Народ впав на землю, промовляючи: "Воістину Господь є Бог Єдиний, і немає іншого Бога, окрім Нього!" Тоді пророк Ілія стратив усіх жерців Ваала і став молитися про дарування дощу. На його молитву небо відкрилося, впав рясний дощ і напоїв спраглу землю.

Пророк Божий Ілія
Пророк Божий Ілія

Цариця ж Ієзавель, дружина Ахавова, незважаючи на чудеса, переслідувала і далі Ілію за те, що він піддав смерті усіх жерців Ваалових. Ілія сховався в пустелі. Йому здавалося, що він тільки один залишився вірним Богу, і тому його хочуть убити. І він зовсім занепав духом. Але Господь підбадьорив його, явившись йому, коли Ілія ночував у печері гори Хорив.

Голос Божий сказав йому: "Іліє! Вийди і стань на горі перед лицем Господнім".

І ось подув великий, сильний вітер, роздираючи гори і руйнуючи скелі. Але у цьому вітрі не було Господа.

Згодом стався землетрус, але й у землетрусі також не було Господа.

Згодом з'явився вогонь, але й у вогні не було Господа.

Після всього повіяв тихенький вітрець, і там був Господь.

Господь утішив Ілію і сказав, що серед ізраїльтян є ще сім тисяч чоловік, які не кланялись ідолам, і що Він висуне з-поміж них пророка Єлисея, якого і повелів помазати.

Явлення Господа показало Ілії, що Господь не лише грізний Суддя, що карає, але й милостивий, добрий Отець. Це явлення також прообразувало собою пришестя на землю Ісуса Христа, що явився не для того, аби судити і карати, але й щоб милувати і спасти людей.

Пророк Божий Ілія. Вознесіння в огняній колісниці
Пророк Божий Ілія.
Вознесіння в огняній колісниці

Ілія, згідно з вказівкою Божою, помазав у пророки Єлисея, який згодом став його учнем.

Багато років від міста до міста Ілія та Єлисей ходили разом, проповідуючи слово Боже. За свою полум'яну віру та ревність про Славу Божу, пророк Ілія був живим узятий на Небеса у вогненній колісниці. Свідком сходження на небо Ілії став пророк Єлисей. Разом із плащем, який впав з плеча святого, Єлисей отримав дар пророчого духу вдвічі більший, аніж мав пророк Ілія.

Від дня вогненного вознесіння на Небеса пророка Ілії, його шанування у Церкві Христовій ніколи не припинялося. В Україні Православна Церква свято шанує цього пророка. Перший храм, збудований у Києві за князя Ігоря, був присвячений імені святого Ілії. Після Хрещення, свята рівноапостольна княгиня Ольга збудувала храм пророка Ілії у себе на батьківщині, в селі Вибути.

Іконописна традиція зображає пророка Ілію, котрий зноситься на небо на колісниці з вогняними колесами, яка оточена з усіх боків полум'ям і запряжена крилатими кіньми.

Пророк Божий Ілія
Пророк Божий Ілія

Що можемо взяти для себе ми, люди ХХІ століття, роздумуючи над життям та діяльністю цього знаного пророка?

Звичайно, ми живемо у час, далекий від пророків. Колись пророки закликали народ, щоб він відвернувся від поганства і став на дорогу правдивого поклоніння Єдиному Богові. Зараз також багато людей веде поганський спосіб життя. Вони називають себе християнами, кажуть що вірять у Бога, але їхні діла показують зовсім іншу картину:

  • Такі люди не хочуть жертви, а лише вигоди;
  • Для них піст є непривабливим, вони живуть у своїх пристрастях;
  • Замість любові до ближнього у цих людей процвітає егоїзм та ворожість;
  • Увечері, замість того, щоб зібратися з сім’єю перед іконою – просиджують довгі години перед телевізором, комп’ютером;
  • Вони вміють все, знаються добре на мобільних телефонах, комп’ютерах і т.д., але зовсім не вміють молитися;
  • Замість того, щоб в неділю піти до церкви – їдуть на базар, на природу;
  • Кажуть, що вірить у Бога, але визнають забобони....

Можливо, ми в цих пунктах впізнали себе? Якщо так, просімо в Господа Ісуса Христа сили повстати до нового життя, сповненого благодаттю Божою.

Пророк Божий Ілія
Пророк Божий Ілія

Поділитися з друзями:

Переглядів: 2204 | Додав: leonc | Теги: Біблія, святий, пророк, свято, Ілія

Коментарі:

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Аватар KamPod_
Чомусь зазвичай у людському суспільстві навпаки - запам'ятовують огріхи і погані справи, а добре швидко забувається

Аватар leonc
Для перегляду коментарів із соціальних мереж, потрібно клікнути на відповідну назву під словом "Коментарі"

Аватар KamPod_
Можна попросити уточнення, опис відмінностей?

Завжди цікавили такі питання (воно і буде уточненням відмінностей):
Приклад 1 - я один в родині виявився достойним вічного життя а решта (чи навіть більша частина) моїх близьких і родичів не прагнули до цього і не змогли його досягти. Тоді питання - хіба це буде те ж життя що і в земному існуванні? навіщо воно мені, якщо я не буду м

Аватар KamPod_
Якщо після смерти нас чекає вічне небуття, тобто, якщо там за межею нічого немає, то тоді життя немає сенсу взагалі.

Я не відкидаю думку що так і є. Адже ж немає сенсу від життя тварин які нас оточують - вони не отримають воскресіння до вічного життя згідно з Біблією

Аватар KamPod_
А яке більш логічне порівняння тут доречне?

У тому то й справа, що логіки у переродженнях в нове життя мало, точніше її немає

Аватар KamPod_
Все вроді б то так і можна провести паралель між народженням немовля і закінченням існування або смертю внутріутробного плоду. Але мені здається у випадку з немовлятами повірити їм набагато легше що є щось поза їх світом, адже навколо них реальна перешкода яку вони навіть можуть торкатись. А в випадку з людиною і її народженням після смерті, то такої перешкоди яку можна було б відчути немає тому і

Аватар KamPod_
Дуже тонко підмічено на рахунок мами ось це:"Вона скрізь навколо нас, ми в ній перебуваємо і завдяки їй рухаємось і живемо. Без неї ми просто не можемо існувати"
Дійсно перегукується з канонами релігії і віри що Бог всюди навколо.

Аватар leonc
Я з тобою цілком погоджуюсь. Адже «Христос помер за всіх, щоб ті, хто живе, вже не для себе жили, але для померлого за них і воскреслого … Отже, хто в Христі, той нове створіння; давнє минуло, тепер усе нове» (2 послання до Коринф’ян 5:15,17). Як наслідок - «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Марка 16:16) і це абсолютно не залежить від якихось вроджених

Аватар KamPod_
Порівняння з метеликом також не дуже логічне як на мене. У комашки п'ять стадій розвитку кожну з яких можна описати і "пощупати", є впевненість і наукові доведення що так і буде, а в випадку з починаючи третього життя? Усе покладається лише на вірі що так і є - тобто знову прийшли до вихідної точки чи є взагалі щось після фізичної смерті і навіть якщо є, то помоєму цей індивід у трет

Аватар KamPod_
Взагалі то п'ять життів якось взагалі не по християнськи, якась реінкарнація спадає надумку, хоча далі читаючи зрозумів що мається на увазф дещо інше.
Дуже заінтригувало коли читав, що розвиток зародка в утробі це перше життя. І реальне народження виходить що є логічним продовженням закінчення цього життя. Але ж виходить що Адам і Єва не мали цього першого життя, як в принципі і третьог

 
 
leonc © 2010-2024
Безкоштовний хостинг uCoz Google